Η δύσκολη φάση έχει περάσει για τη Σάμο, όχι όμως για τη Σμύρνη


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020, 11:43

Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου το μεσημέρι της Παρασκευής, αναφέροντας πως για τη Σάμο η δύσκολη φάση έχει περάσει, για τη Σμύρνη όμως όχι.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής εξήγησε πως η κανονικότητα επιστρέφει σιγά σιγά στο νησί, ενώ τόνισε ότι ο σεισμός δεν προξένησε τόσο μεγάλες βλάβες στον ελληνικό χώρο αν και το επίκεντρο ήταν πλησιέστερα του νησιού παρά στην Τουρκία, όπου σημειώθηκαν και μεγάλες καταστροφές. Οι λιγότερες ζημιές στη Σάμο σε σχέση με τη Σμύρνη οφείλονται αφενός στον αντισεισμικό κανονισμό, ο οποίος οφείλει την ύπαρξή του στην ελληνική επιστημονική κοινότητα και με βάση αυτόν οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρές, αφετέρου το ρήγμα είχε μεγάλη κλίση προς την Τουρκία και κατεύθυνε την ενέργεια προς το Βορρά.

Παράλληλα, εξέφρασε φόβους για μεταφορά της σεισμικής δραστηριότητας προς το χώρο της Τουρκίας και τότε οι ζημιές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. «Για τη Σάμο έχει περάσει η δύσκολη φάση», τόνισε και πρόσθεσε πως «στη Σμύρνη είναι πιθανό να επαναληφθούν τα γεγονότα».


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020, 11:43

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει