Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένηΗ ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη, τόνισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ1. Υπογράμμισε τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, ενώ χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Είναι μία μεγάλη αντίφαση, με βάση όσα ο ίδιος (σ.σ.: ο Π. Καμμένος) λέει, ότι οι λόγοι που οδήγησαν στον σχηματισμό της παρούσας κυβέρνησης ήταν τρεις: να βγούμε από το πρόγραμμα, να υπάρξει η παραγωγική ανασυγκρότηση, να χτυπηθεί η διαφθορά. Άρα πώς έρχεσαι και υπονομεύεις αυτήν τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα ρίξω αυτήν την κυβέρνηση, πριν ολοκληρώσει τον συνταγματικά προβλεπόμενο κύκλο της, και προτάσσεις τη γνωστή από πριν διαφωνία γύρω από τα εθνικά ζητήματα; Εδώ νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο πολιτικό λάθος εκ μέρους του».

Ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο κανάλι αμέσως μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Καμμένος, είπε πως είναι θετικό ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει διευκρινίσεις ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, (είναι θετικό ότι είπε) ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις και αφετέρου ότι την ευθύνη για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής την έχουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να αναιρέσει τους λόγους ύπαρξης αυτής της κυβέρνησης και σημείωσε ότι είναι «μεγάλη πολιτική αντίφαση του ίδιου και οφείλει να την ξεδιαλύνει». Επίσης, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει πλειοψηφία, τόσο για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, όταν θα έρθει στη Βουλή, όσο και για να μη χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης η παρούσα κυβέρνηση, αν τεθεί τέτοιο ζήτημα.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία, είπε ότι είναι συνάρτηση με όσα γίνονται στις γειτονικές χώρες. Τόνισε, όμως, ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη. «Είναι μία πραγματικότητα που μας δίνει νέες δυνατότητες και αυτή αναγνωρίζεται και από άλλους, εκτός της χώρας» σημείωσε.

Μιλώντας για το κόμμα, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έγινε το όχημα αγωνιών μίας μεγάλης κατηγορίας πολιτών, γιατί μπόρεσε και εξέφρασε κάποιες ανάγκες» και στον ισχυρισμό περί «ΠΑΣΟΚοποίησης» του κόμματος, απάντησε: «Μάλλον το αντίθετο γίνεται. Είμαστε στην πλήρη “αποΠΑΣΟΚοποίηση”. Ποιος φεύγει από ένα κόμμα που δεν τον εξέφραζε για να πάει σε κάποιο άλλο και να το βρει μπροστά του;».

Σχετικά με το «άνοιγμα» του κόμματος, ο Π. Σκουρλέτης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «όλο αυτό το διάστημα συμπορεύεται με κοινωνικές ομάδες και δημιουργεί νέου είδους επικοινωνίες και οργανικές σχέσεις με αυτά τα τμήματα του κόσμου».

Αναφερόμενος στις συνεργασίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη από ανθρώπους που «δεν αντιμετωπίζουν την αυτοδιοίκηση ως ένα βήμα για να πάνε στην κεντρική πολιτική σκηνή» και τόνισε ότι «θα στηρίξουμε αυτοδιοικητικά σχήματα συνεργασιών που θα έχουν ένα συγκεκριμένο πρόσημο για τα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών, αλλιώς δεν έχει νόημα».

Εκτίμησε, επίσης, ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα διαμορφωθούν τα ψηφοδέλτια για τους μεγάλους δήμους της χώρας. Ερωτηθείς για τις ενδεχόμενες συνεργασίες στις εθνικές εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης αναρωτήθηκε τι διάλογος να υπάρχει με την κα Γεννηματά, «που η συντριπτική πλειοψηφία του κόμματός της συζητά για το αν θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ» και διέγνωσε «αδυναμία» στο ΚΙΝΑΛ, «να κατανοήσει τις σημερινές ανάγκες και να προσδιορίσει ένα σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα».

Ανάλογη είναι η τοποθέτησή του και απέναντι στο Ποτάμι, λέγοντας: «Δεν θεωρώ ότι κινείται σε κάποιο διαφορετικό μήκος κύματος. Έχει μία σειρά τοποθετήσεις, άλλες θετικές, ενδιαφέρουσες κι άλλες οι οποίες βρίσκονται αρκετά μακριά από τις δικές μας τοποθετήσεις».

Καταλήγοντας, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ «που είναι οι βασικοί πυλώνες του πολιτικού συστήματος, όλα τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται σε μία φάση μετάβασης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει