Η επιστροφή σε αμερικανοσπουδαγμένο πρωθυπουργόΟ Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος μετά από πολλά χρόνια πρωθυπουργός που δεν σπούδασε ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ευρώπη. Επίσης είναι ο πρώτος που δεν είναι ούτε δικηγόρος με οικονομικές σπουδές, ούτε ακραιφνής οικονομολόγος. Σπούδασε στο ΕΜΠ και έγινε μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές.

Ο προκάτοχος του Αντώνης Σαμαράς ήταν άλλης, βέβαια, κομματικής σχολής και διαφορετικής παιδείας. Σπούδασε οικονομολόγος στις ΗΠΑ, εκεί απ’ όπου αποφοίτησε και ο άλλος πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ακολουθώντας αυτός τον κλάδο της κοινωνιολογίας.

Η φοιτητική πορεία του Κώστα Καραμανλή. Πρώτα σπούδασε νομικά στην Αθήνα και μετά οικονομικά στη Βοστώνη. Μόνο ο Κώστας Σημίτης, από τους πρωθυπουργούς των δυο τελευταίων δεκαετιών, τέλειωσε νομικά και οικονομικά, σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και συγκεκριμένα της Γερμανίας.

”Στροφή” προς την ευρωπαϊκή οικονομική σκέψη είχε κάνει η κυβέρνηση του Σύριζα και σε επίπεδο υπουργών. Απέναντι στον Γκίκα Χαρδούβελη με την ατέλειωτη λίστα πτυχίων από αμερικανικά πανεπιστήμια, ο Τσίπρας έδωσε φανέλα στον Γιάννη Βαρουφάκη με σπουδές στο Λονδίνο και τον Γιάννη Σταθάκη που έχει σπουδάσει στο Νιούκαστλ. Από τους άλλους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, βρετανικής παιδείας και ο Δραγασάκης με οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Λονδίνο, ενώ ο πρώην Μηλιός σπούδασε μηχανικός στο ΕΜΠ και πήρε διδακτορικό από γερμανικό πανεπιστήμιο.

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα που γεννήθηκε σα σήμερα 28 Ιουλίου, το 1974, πρωθυπουργός ανέλαβε ο 51χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας ακόμα αμερικανοσπουδαγμένος. Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, με μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στο Στάνφορντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ.

Διαβάστε περισσότερα στο apodytiriakias.gr…


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019, 14:38

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει