Η Επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε κυρώσεις ενάντια στο ΡιάντΗ Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας στήριξε μια νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων ενάντια στα μέλη της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας και στο μπλοκάρισμα κάποιων πωλήσεων όπλων, κρατώντας μια στάση αντίθετη στις στενές σχέσεις που διατηρεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με το Βασίλειο του Ριάντ.

Με ψήφους 13 υπέρ 9 κατά, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε, καθώς τρεις Ρεπουμπλικανοί συμπορεύτηκαν με τους Δημοκρατικούς της Επιτροπής, στηρίζοντας το μέτρο, το οποίο αναμένεται να βρει την εναντίωση του Τραμπ.

Πολλά μέλη του Κογκρέσου πασχίζουν επί μήνες για να καταστήσουν υπόλογο το Ριάντ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Τουρκία, για τον ρόλο του σουνιτικού Βασιλείου στην ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πολεμούν τους αντάρτες Χούθι.

Για να γίνει νόμος το μέτρο χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, καθώς και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Ρις, εναντιώθηκε στο νομοσχέδιο, το οποίο εισήγαγαν ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή, και οι Ρεπουμπλικανοί Λίντσεϊ Γκράχαμ και Τοντ Γιανγκ, μεταξύ άλλων. Ο Ρις δήλωσε ότι ενώ ήθελε έναν νόμο που θα καθιστούσε το Ριάντ υπόλογο, είπε ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα ψήφισης ενός νομοσχεδίου στο οποίο ο Τραμπ θα ασκήσει βέτο.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019, 20:48

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει