Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

«Η εργασιακή εφεδρεία δεν αφορά τους ΟΤΑ»

Όπως κατέστησε σαφές ακόμη μία φορά ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, στο υπουργείο, «το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας δεν αφορά με κανένα τρόπο τους ΟΤΑ, ούτε τις δημοτικές επιχειρήσεις».

Το θέμα της συνέντευξης αφορούσε το πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων, το οποίο εφαρμόζεται και τυπικά από σήμερα, με την έκδοση της υπουργικής απόφασης στην οποία περιλαμβάνονται και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που καθιστούν το πρόγραμμα περισσότερο ευέλικτο.

Οι δήμοι στο εξής, δηλαδή από 1-1-2012, θα πρέπει να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ώστε να μην επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα του κράτους. Και μάλιστα οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι πραγματικοί και όχι πλασματικοί, όπως συχνά γίνονταν έως σήμερα, αφού οι δήμοι ενέγραφαν στα έσοδά τους και δάνεια που είχαν απλώς ζητήσει από Τράπεζες, αλλά που δεν είχαν εγκριθεί έως τότε ή δεν εγκρίθηκαν ποτέ.

Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός θα είναι η προϋπόθεση για να μπορεί ένας δήμος να λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με την έγκριση από την Επιτροπή Ελέγχου που συστάθηκε με απόφαση του υπουργού για την παρακολούθηση του προγράμματος.

Μια δεύτερη ρύθμιση αφορά τη δυνατότητα διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων χρεών των δήμων προς ιδιώτες, οι οποίοι μπορούν να εγγράψουν εντός του 2012 μόνο το μέρος της οφειλής που έχει διακανονιστεί και όχι το σύνολό της. Η τρίτη ρύθμιση αφορά στην τμηματική αποπληρωμή των οφειλών των δήμων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει