Η Ε.Ε παραδέχεται την αδυναμία της να σταματήσει την τουρκική επίθεση στη ΣυρίαΤην αδυναμία τους να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα έτσι ώστε να σταματήσει την εισβολή στη Συρία, παραδέχτηκαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν έχουμε μαγικές ικανότητες, όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε όλη τη δυνατή πίεση για να βάλουμε τέλος σ’ αυτή τη δράση…Είναι δύσκολο να φθάσουμε σε ομόφωνες αποφάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο.

Επίσης η Ιταλία, ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων της Τουρκίας, ζήτησε την περασμένη Κυριακή, να επιβληθεί στην Τουρκία «ευρωπαϊκό μορατόριο στις πωλήσεις όπλων».

«Η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει την αναστολή των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία», διαβεβαίωσε ο Μπορέλ. Η Ισπανία ανακοίνωσε την αποχώρηση τον Δεκέμβριο της ισπανικής συστοιχίας πυραύλων Patriot η οποία έχει αναπτυχθεί από το ΝΑΤΟ στα Άδανα, στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας.

Ακόμη, η Γαλλία θα ζητήσει την ταχεία σύγκληση του μηχανισμού συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διατυπωθεί μια κοινή θέση της Ένωσης.

Ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, μπορεί να τιμωρηθεί από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ με εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, υπογράμμισε. «Και τι θα συμβεί αν η Συρία επιτεθεί στην Τουρκία; Θα γίνει επίκληση του άρθρου 5;», ερώτησε. Επίθεση εναντίον χώρας μέλους της συμμαχίας θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών, προβλέπει το άρθρο αυτό του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019, 15:44

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει