Η Κίνα ενέκρινε «υπό όρους» τη διάθεση ενός πρώτου κινεζικού εμβολίου στην αγορά
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020, 09:16

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου ότι ενέκρινε «υπό όρους» τη διάθεση στην αγορά για ευρεία χρήση ενός πρώτου εμβολίου κατά του Covid-19, το οποίο έχει αναπτύξει η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinopharm.

Το εμβόλιο αυτό, που έχει αναπτύξει η Sinopharm σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου, είναι αποτελεσματικό κατά 79%, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη (30/12), η φαρμακευτική εταιρεία.

Η υπό όρους διάθεση στην αγορά του συγκεκριμένου εμβολίου επιτρέπει στο ευρύ κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτό παρόλο που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές του, οι οποίες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό.

Ο υφυπουργός Υγείας της Κίνας Ζενγκ Γισίν διευκρίνισε ότι η άδεια που έλαβε το εμβόλιο θα επιτρέψει να επεκταθεί ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. «Το τρίτο στάδιο θα είναι ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εμβολιασμός του «60% με 70%» από τους 1,4 δισ. Κινέζους είναι απαραίτητος προκειμένου να επιτευχθεί «η προστασία του συνόλου του πληθυσμού».

Ο Ζενγκ Γισίν δεσμεύτηκε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν σε όλους.

Αν και η Κίνα έχει καθυστερήσει σε σχέση με άλλες χώρες να δώσει έγκριση σε κάποιο εμβόλιο κατά του Covid-19, εμβολιάζει εδώ και μήνες πολίτες της με τρία διαφορετικά εμβόλια που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Παράλληλα η Κίνα δαπανά μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του Covid-19. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 14 που έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους, εκ των οποίων τα πέντε βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, περιλαμβανομένου του εμβολίου που έλαβε άδεια χρήσης «υπό όρους».

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να καταστήσει τα κινεζικά εμβόλια «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», τα οποία θα διατίθενται «σε μια λογική τιμή». Το Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει να παραδίδει εμβόλια σε κάποιες χώρες, όπως η Ινδονησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Γισίν διευκρίνισε ότι από τις 15 Δεκεμβρίου έχουν εμβολιαστεί 3 εκατομμύρια άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, χωρίς να διευκρινίσει ποια εμβόλια τους χορηγήθηκαν.

Από τα εμβόλια παρατηρήθηκαν μόνο μερικές -όχι σοβαρές- αλλεργικές αντιδράσεις και οι αρχές θεωρούν ότι τα εμβόλια μπορούν να διατεθούν στο ευρύ κοινό, πρόσθεσε.

Το Πεκίνο, που έχει σε μεγάλο βαθμό εξαλείψει τον Covid-19, προχώρησε σε έκτακτους εμβολιασμούς ήδη από το καλοκαίρι, κυρίως στους υγειονομικούς ή φοιτητές και σπουδαστές που θα ταξίδευαν στο εξωτερικό. Περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με αυτό τον τρόπο.

«Αυτά τα 3 εκατομμύρια και τα 1,5 εκατομμύρια αποδεικνύουν ότι τα εμβόλιά μας είναι ασφαλή» υπογράμμισε ο υφυπουργός Υγείας.

 Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει