«Η Κίνα να αποφυλακίσει όλους τους αντιφρονούντες»Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε σήμερα την Κίνα να τιμήσει την 30ή επέτειο από την εξέγερση της Πλατείας Τιενανμέν απελευθερώνοντας όλους τους κρατούμενους που έχουν φυλακιστεί επειδή προασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πομπέο προέτρεψε για άλλη μια φορά το Πεκίνο να δημοσιοποιήσει τον πλήρη κατάλογο όσων σκοτώθηκαν ή αγνοούνται μετά τις κινητοποιήσεις του 1989 στην εμβληματική πλατεία της κινεζικής πρωτεύουσας. Όπως γράφει, μια τέτοια ενέργεια θα ήταν η αρχή που θα αποδείκνυε «την προθυμία του Κομμουνιστικού Κόμματος να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

«Καλούμε την Κίνα να απελευθερώσει όλους εκείνους που κρατούνται επειδή επιδίωξαν να ασκήσουν αυτά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, να σταματήσουν την αυθαίρετη κράτηση και να αντιστρέψουν τις αντιπαραγωγικές πολιτικές που συγχέουν την τρομοκρατία με τη θρησκευτική και την πολιτική έκφραση», συνεχίζει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει μέχρι και σήμερα τον απολογισμό των θυμάτων από την εξέγερση της 4ης Ιουνίου 1989. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αυτοπτών μαρτύρων και των οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυμαίνονται από αρκετές εκατοντάδες μέχρι και πολλές χιλιάδες.

Η καταστολή των κινητοποιήσεων στην πλατεία Τιενανμέν παραμένει θέμα ταμπού για την Κίνα, 30 χρόνια μετά και συνιστά σημείο τριβής μεταξύ του Πεκίνου και πολλών δυτικών χωρών. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις εκείνες «σφαγή ειρηνικών διαδηλωτών», με τον Κινέζο υπουργό Άμυνας Ουέι Φένγκε να της απαντά την Κυριακή ότι η καταστολή ήταν η «ορθή» απόφαση, επικαλούμενος τη «σταθερότητα» που επικρατεί στη χώρα από τότε.

Ο Πομπέο στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι, τρεις δεκαετίες μετά, δεν έχει βελτιωθεί η στάση του Πεκίνου σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταδίκασε την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει σε περίπου 1,5 εκατ. Ουιγούρους και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες. «Το μονοκομματικό κράτος της Κίνας δεν ανέχεται καμία διαφωνία και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα όποτε αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά του», υποστήριξε.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019, 20:55

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει