Η Κομισιόν προτείνει τους κανόνες που θα διέπουν τον σχεδιαζόμενο προϋπολογισμό της ευρωζώνηςΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα κανόνες για τον έλεγχο ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των μελών της για το μέγεθος και εύρος του σχεδιαζόμενου προϋπολογισμού.

Οι υπουργοί Οικονομικών έπρεπε να έχουν αποφασίσει για τις βασικά στοιχεία ενός προϋπολογισμού για τις 19 χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο εδώ και μήνες διαφωνούν για το μέγεθός του, για τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να χρησιμοποιείται καθώς και για το πώς θα μπορεί να χρηματοδοτείται και να ελέγχεται.

Η Γαλλία και αρκετές χώρες της νότιας Ευρώπης θέλουν έναν μεγάλο προϋπολογισμό που να χρηματοδοτείται από συγκεκριμένους φόρους και να μπορεί να βοηθά στη σταθεροποίηση οικονομιών που έχουν υποστεί ένα αναπάντεχο πλήγμα.

Η Ολλανδία και οι σύμμαχοί της στη βόρεια Ευρώπη επιθυμούν έναν μικρό προϋπολογισμό που να χρηματοδοτείται μόνο από τον υφιστάμενο, ευρύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ και να χρησιμοποιείται για επενδύσεις ή για τη στήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Βάσει της πρότασης της Κομισιόν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τα ίδια τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να κατευθύνουν τα κεφάλαια σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις τις οποίες θεωρούν πιο σημαντικές.

Οι ετήσιες κατευθυντήριες γραμμές των χωρών θα ενσωματωθούν στις υφιστάμενες συστάσεις που δίνει η ΕΕ σε συγκεκριμένες χώρες κάθε χρόνο.

Ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα βρίσκεται εντός του ευρύτερου προϋπολογισμού της ΕΕ και θα είναι μέρος ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης μεταρρυθμίσεων το οποίο πρότεινε η Κομισιόν τον Μάιο του 2018 με συνολικό μέγεθος 25 δισεκ. ευρώ. Το κομμάτι της ευρωζώνης θα ανέρχεται περίπου στα 17 δισεκ. ευρώ, δήλωσε πηγή της ΕΕ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 αναμένεται να είναι γύρω στο 1,1 τρισεκ. ευρώ. Οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να πάλι να διευθετήσουν βασικά σημεία του προϋπολογισμού της ευρωζώνης, όπως το μέγεθός του και ο τρόπος χρηματοδότησής του.

Ο ίδιος ο προϋπολογισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021, την ίδια περίοδο με τον ευρύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της φινλανδικής προεδρίας στην ΕΕ, που διαρκεί έως τα τέλη του έτους. Θα επιτρέπεται επίσης να συμμετέχουν χώρες του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών της ΕΕ, επί του παρόντος μόνο η Δανία.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019, 14:33

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει