Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

«Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει φορολογικές αλλαγές»

Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει αλλαγές σε κάθε κεφάλαιο της φορολογίας (φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογία ακινήτων κ.ά.) διαμήνυσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος στην ομιλία του κατά την έναρξη του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στον διάλογο δεν θα υπάρξουν προκαταλήψεις αλλά σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να έχουν ουδέτερο αποτέλεσμα στα φορολογικά έσοδα. Δηλαδή μέτρα που θα οδηγούν σε απώλειες εσόδων θα πρέπει να αντισταθμίζονται από άλλα που θα καλύπτουν τις απώλειες αυτές.

Για παράδειγμα, όπως είπε ο υπουργός, αν αποφασισθεί η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 20% και στο 10% από 23% και 13% αντίστοιχα σήμερα αυτό θα σημάνει ετήσιες απώλειες εσόδων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν με άλλες παρεμβάσεις ισοδύναμου αποτελέσματος.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ως τις 22 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι προτάσεις από τα κόμματα και τους φορείς σε ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου έως τις 15 Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί ένα προσχέδιο που θα είναι η βάση του διαλόγου. Τον Οκτώβριο μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή και το φορολογικό νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει