Η «μεταμόρφωση» της Ευρώπης σε «φρούριο» δεν είναι λύση στη μεταναστευτική κρίσηΟ μαροκινός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα προέτρεψε την Ευρώπη να μην μεταμορφωθεί σε «φρούριο» εξαιτίας του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών και να μη μετακυλήσει «την πίεση στις χώρες διέλευσης» των προσφύγων.

«Όσο η Ευρώπη επιλέγει την προσέγγιση της ασφάλειας, θα ευνοεί την παράτυπη μετανάστευση. Κι αν η Ευρώπη μεταμορφωθεί σε φρούριο, θα βρεθούν οι τρόποι για να παρακαμφθούν όλοι οι έλεγχοι που μπορεί να κάνει», έκρινε ο Μπουρίτα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν πρέπει όλη η πίεση να μετατοπιστεί στις χώρες διέλευσης», δεν μπορεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από «την άνεση» των γραφείων τους «να μας λένε “ά, μα εσείς κακομεταχειρίζεστε τους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική”, ή “είσαστε υπερβολικά χαλαροί, αυτό είναι πρόβλημα”», συνέχισε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Μαρόκου.

Το Μαρόκο, όπου οι υπήκοοι πολλών χωρών της Αφρικής είναι σε θέση να ταξιδεύουν χωρίς να χρειάζονται θεωρήσεις εισόδου, έχει μετατραπεί σε μια από τις κυριότερες οδούς για τους μετανάστες από την ήπειρο που θέλουν να φθάσουν στα κράτη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), σχεδόν 42.500 μετανάστες έχουν φθάσει διά θαλάσσης στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς, αριθμός τριπλάσιος από αυτόν που καταγράφηκε το 2017.

Μετά το προοδευτικό κλείσιμο τόσο της ανατολικής (Τουρκία-Ελλάδα) όσο και της κεντρικής (Λιβύη/Τυνησία-Ιταλία) μεσογειακής οδού, οι αρχές του Μαρόκου βλέπουν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο έδαφος του βασιλείου.

Μπροστά στην αναδιάταξη των διακινητών, την εγκατάστασή τους στο βόρειο τμήμα της επικράτειάς της, η μαροκινή κυβέρνηση καλεί τους ευρωπαίους εταίρους της «να συνεργαστούν μαζί της» στις προσπάθειές της «να καταπολεμήσει τη δράση των δικτύων διακίνησης» στη Μεσόγειο.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018, 09:28

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει