Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβιάζει τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών ΔοκιμώνΟ Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί της Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα ενδέχεται να διεξάγει απαγορευμένες πυρηνικές δοκιμές είναι μια υπολογισμένη απόπειρα να υπονομευθεί ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA), ο υποστράτηγος Ρόμπερτ Άσλεϊ, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η Ρωσία «πιθανόν» να διεξάγει χαμηλού επιπέδου πυρηνικές δοκιμές οι οποίες παραβιάζουν τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).

«Οι αμερικανικοί ισχυρισμοί (…) μοιάζουν με μια καλά σχεδιασμένη και στοχευμένη επίθεση όχι μόνο και όχι τόσο εναντίον της Ρωσίας όσο εναντίον του καθεστώτος ελέγχου των όπλων και εναντίον όλου του οικοδομήματος για τη στρατηγική σταθερότητα», σχολίασε ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο Ρώσος πρέσβης. 

Η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1996 και απαγορεύει κάθε δοκιμή πυρηνικού όπλου σε όλο τον κόσμο.

Στο παρελθόν, η Ουάσινγκτον είχε αναγνωρίσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία τηρεί τη Συνθήκη αυτή. Η Μόσχα έχει υπογράψει και επικυρώσει τη Συνθήκη, ενώ η Ουάσινγκτον την έχει απλά υπογράψει, αφού η επικύρωσή της εμποδίστηκε στο Κογκρέσο από τους Ρεπουμπλικάνους.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από άλλη μια συνθήκη-κλειδί, αυτή για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την παραβίαζε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019, 12:52

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει