Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Η Νέα Αγχίαλος μετατρέπεται στην μεγαλύτερη βάση μαχητικών της Π.Α

Τελικά από ότι φαίνεται συγχωνεύσεις δεν γίνονται μόνο στις τράπεζες αλλά και στην ΠΑ, με τη διαφορά ότι σε αντίθεση με την οικονομία στη ζωή τέτοιες κινήσεις δημιουργούν εξαιρετικούς… στόχους για την αντίπαλη Αεροπορία! Η Νέα Αγχίαλος μετατρέπεται στην μεγαλύτερη βάση μαχητικών της Π.Α με συνολικά 71 F-16 Block 30 και 50

Έτσι προς γενικότερη αναδιάρθρωση κινείται η ΠΑ μετά την απόφαση αναστολής της λειτουργίας της 346 Μοίρας στην 110 ΠΜ στη Λάρισα. Η 346 Μοίρα η οποία διέθετε περί τα 15 μονοθέσια F-16 Block 30 και δύο διθέσια F-16D θα παραδώσει τα αεροσκάφη της στην 330 Μ στην Νέα Αγχίαλο η οποία θα διαθέτει τώρα συνολικά 32 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 4 θα είναι διθέσια.

Η απόφαση αυτή για την αναστολή λειτουργίας της 346 Μοίρας έρχεται για λόγους οικονομίας και ομοιοτυπίας σύμφωνα με πηγές της ΠΑ παρόλα αυτά υποβαθμίζεται με αυτή την απόφαση η σημασία της 110ΠΜ στη Λάρισα η οποία μένει τώρα μόνο με δύο Μοίρες την 337Μ με αεροσκάφη Block 52+ και την 348Μ με αεροσκάφη RF-4E.

Εάν όμως η 348Μ όπως προβλέπουν και οι σχεδιασμοί αναστείλει και αυτή τη λειτουργία της η 110ΠΜ θα μείνει μόνο με μια Μοίρα με τη μεταστάθμευση της οποίας είτε πίσω στην Κρήτη είτε στον Άραξο δε θα πρέπει να θεωρείται καθόλου απίθανη. Έτσι η αδρανοποίηση της 110ΠΜ στη Λάρισα θα είναι ενδεχομένως το επόμενο βήμα στην προσπάθεια της ΠΑ για εξοικονόμηση χρημάτων αφήνοντας όμως εύλογα ερωτήματα για την επιχειρησιακή ανάπτυξη των μαχητικών του στόλου της.

Ταυτόχρονα η Νέα Αγχίαλος θα είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη και μετά την άφιξη των επιπλέον 17 αεροσκαφών συγκεντρώνοντας πλέον 71 αεροσκάφη (F-16 Block 30 και Block 50- Μοίρες 341 και 347) δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ελκυστικό στόχο για τυχόν αιφνιδιαστικό πρώτο κτύπημα της τουρκικής Αεροπορίας. Η χαρά του «βομβαρδιστή» με άλλα λόγια.

Πόσο λογικό είναι να συγκεντρώνεις σε ένα αεροδρόμιο το 1/3 της πραγματικής αεροπορικής δύναμής σου;

Με την κίνησή της αυτή πάντως και όπως εκτιμούν αμυντικοί αναλυτές η ΠΑ ουσιαστικά σκοπεύει στην σταδιακή απομείωση του ρόλου του F-16 Block 30 καθώς είναι ζήτημα όπως αναφέρουν εάν η Μοίρα θα συνεχίσει για πολύ να διατηρεί 32 αεροσκάφη ενεργά.

Το πλέον πιθανό και όπως έχει δείξει και η ιστορία είναι τουλάχιστον 10 αεροσκάφη αν και σε άριστη κατάσταση να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά για τα υπόλοιπα για να επανέλθει η 330Μ στα «προβλεπόμενα» επίπεδα. Να σημειωθεί ότι τα αεροσκάφη της 346ΠΜ έχουν ήδη μετακινηθεί από τα μέσα Αυγούστου στην 111ΠΜ και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναστολής λειτουργίας της Μοίρας στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

πηγή: defencenet.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει