Η νέα κυβέρνηση υπόσχεται δυνατότητα άμβλωσης για τις γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019, 11:56

Ένα νέο πρωτόκολλο στην Αργεντινή διασφαλίζει το δικαίωμα των γυναικών, που έχουν πέσει θύματα βιασμού, να κάνουν άμβλωση εφόσον το επιθυμούν.

Βάσει της νομοθεσίας της Αργεντινής, η άμβλωση επιτρέπεται στην περίπτωση βιασμού ή αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας. Παρ’ όλα αυτά, οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλλουν ότι η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται πάντα στη χώρα, καθώς τα νοσοκομεία μπορούν να αποφασίζουν ποιες περιπτώσεις πληρούν τα κριτήρια.

«Το πρωτόκολλο θα χρησιμεύει ως οδηγός, κυρίως στις περιπτώσεις που ο νόμος ξεκάθαρα επιτρέπει τη διακοπή της κύησης», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας της Αργεντινής, Τζίνες Γκονσάλες Γκαρσία.

«Σεβόμαστε τις διαφωνίες για λόγους συνείδησης, όμως αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως θεσμικό άλλοθι για τη μη συμμόρφωση με τον νόμο», τόνισε ο Γκαρσία, ο οποίος ορκίστηκε χθες, μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ορίζει το νέο πρωτόκολλο, το οποίο τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Οι μοναδικές χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις είναι η Ουρουγουάη, η Κούβα και η Γουιάνα, σύμφωνα με το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων.

Στην περιοχή αυτή εφαρμόζεται η πιο περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις, με κάποιες χώρες, κυρίως στην Κεντρική Αμερική, να τις απαγορεύουν εντελώς.

Ο πρώην υπουργός Υγείας της Αργεντινής παραιτήθηκε τον Νοέμβριο όταν το πρωτόκολλο που είχε υπογράψει με στόχο να καταστούν πιο εύκολες οι αμβλώσεις ανακλήθηκε από τον τότε πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι. Ο Μάκρι έχασε τις προεδρικές εκλογές από τον Φερνάντες τον Οκτώβριο.

Τουλάχιστον 350.000 παράνομες αμβλώσεις γίνονται στην Αργεντινή κάθε χρόνο, εκτιμά το υπουργείο Υγείας της χώρας, αν και οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019, 11:56

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει