Η προστασία των Κούρδων περνά από τον Τράμπ στον ΠούτινΗ αμφιλεγόμενη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ από την τουρκοσυριακή μεθόριο, εγκαταλείποντας κατά αυτόν τον τρόπο τους Κούρδους συμμάχους του, αναδιαμόρφωσε τη γεωπολιτική τράπουλα και την ισορροπία των δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή την ώρα που  η τουρκική εισβολή είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Πλέον, αυτοί που αναλαμβάνουν την προστασία των Κούρδων από την τουρκική επιθετικότητα δεν είναι άλλοι από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σύρο πρόεδρο Άσσαντ, όπως εκτιμούν ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Τη Δευτέρα μονάδες του συριακού στρατού εισήλθαν στις κουρδικές πόλεις Κομπανί, Μανμπίτζ και Ράκκα, ουσιαστικά εμποδίζοντας, προς το παρόν, την τουρκική προέλαση προς αυτές τις περιοχές. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πάντως, μονάδες του συριακού στρατού βρίσκονταν ήδη μέσα στις πόλεις αυτές, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αν επέλθει σύγκρουση, οι Σύροι δύσκολα μπορούν να αντισταθούν στις τουρκικές δυνάμεις χωρίς την υποστήριξη των Ρώσων.

Το Παρασκήνιο

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από τη συμφωνία των Κούρδων ηγετών με τον Άσσαντ αλλά και τη ρωσική διοίκηση, που εδρεύει στη Λαττάκεια. Η σχετική συνάντηση μάλιστα οργανώθηκε από τους Ρώσους.

Όπως προκύπτει από τη συμφωνία, οι Κούρδοι για να διασφαλίσουν  την επιβίωσή τους εγκαταλείπουν το όραμα για ανεξάρτητο κράτος εντός της συριακής επικράτειας. Μάλιστα έπειτα από   την αμερικάνικη «προδοσία» οι Κούρδοι αναγκάζονται να συμβιβαστούν  με το καθεστώς ημι- αυτονομίας που απολάμβαναν στη Βόρειο Συρία ήδη από την περίοδο του ιδρυτή της σύγχρονης Συρίας Χαφέζ αλ Άσσαντ,. Με αυτήν την συμφωνεί και η συριακή κυβέρνηση, με αντάλλαγμα την υπεράσπισή των Κούρδων  στις πόλεις που κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των  Τούρκων. 

Η συμφωνία Κούρδων – Άσαντ με την εμπλοκή των Ρώσω ,  ολοκληρώθηκε μέσα σε 24 ώρες και τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή, αν κρίνουμε από την ταχύτατη αντίδραση του συριακού στρατού και τη μετακίνηση δυνάμεων στις συγκεκριμένες περιοχές, όμως στην ουσία υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει ακόμα να ρυθμιστούν, όπως:

-Το ακριβές καθεστώς της κουρδικής αυτονομίας – ημι-αυτονομία στην περιοχή, και τις σχέσεις των Κούρδων με την κεντρική κυβέρνηση της Δαμασκού.

– Τα ακριβή σύνορα των αυτόνομων κουρδικών περιοχών.

– Τι θα συμβεί με την κουρδική Πολιτοφυλακή   YPG  και το ένοπλο κουρδικό στρατιωτικό σώμα SDF.

Και τελικά αυτό που πρ΄πει να αποσαφηνιστεί είναι το  πόσο μακριά θέλει να απωθήσει ο Πούτιν τον Ερντογάν από τα συριακά εδάφη; Θα αρκεστεί στο όριο των περιοχών που καταλαμβάνουν από σήμερα οι συριακές δυνάμεις; Θα καταφέρει όπως δείχνουν τα πράγματα ο Ερντογάν να διασφαλίσει αυτήν την «Ζώνη Ασφαλείας» με ρωσικές μάλιστα εγγυήσεις;

Ο συριακός στρατός πάντως δεν είναι έτοιμος για μια ολοκληρωτική σύγκρουση με τον τουρκικό, εάν τουλάχιστον δεν έχει αεροπορική υποστήριξη από τους Ρώσους συμμάχους.

Όλα δείχνουν πως την τελευταία λέξη θα την έχει  ο Πούτιν. Ίσως επιλέξει να λύσει το ζήτημα ήρεμα, προειδοποιώντας τον Ερντογάν να υποχωρήσει για να μην εμπλακεί σε εχθροπραξίες με τον ρωσικό στρατό. Άλλωστε, η Ρωσία πέτυχε τον αντικειμενικό της σκοπό στη Συρία – να διατηρηθεί ο Άσαντ στην κυβέρνηση και να κατατροπωθούν οι αντάρτες – και δεν πρόκειται να απεμπλακεί τώρα από την περιοχή, την ώρα που η εδαφική ακεραιότητα του συμμάχου της κινδυνεύει άμεσα από μια νέα εισβολή.

Μία ματιά στον παρακάτω χάρτη θα συνέβαλε στο να κατανοήσει ο απλός παρατηρητής την κατάσταση όπως αποτυπώνεται από τις θέσεις των εμπλεκομένων στη Βόρειο Συρία.

Έτσι οι τουρκικές δυνάμεις εντός του ερυθρού πλαισίου όντως έχουν καταφέρει να προελάσουν σε μία ζώνη μήκους 109 χιλιομέτρων και βάθους 10 με 20 χιλιόμετρα ,όχι όμως σε όλο το μήκος του μετώπου. Στόχος η δημιουργία μίας ζώνης – μαξιλάρι βάθους 30 χιλιομέτρων εντός των κουρδικών εδαφών και μήκους (σε αυτήν την φάση) 120 χιλιομέτρων. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης ,το σύνολο της συνοριακής γραμμής Τουρκίας – Συρίας αγγίζει τα 1000 χιλιόμετρα.

Οι συριακές δυνάμεις του προέδρου Άσαντ εισήλθαν το πρωί της Δευτέρας μετά το deal με τους Κούρδους σε δύο σημεία στρατηγικής σημασίας, ένα κάτω από τη Ράκκα και σε απόσταση 80 περίπου χιλιομέτρων από τις τουρκικές θέσεις και ανατολικότερα , νότια από τη Ras Al Ain που έχουν καταλάβει (στο μεγαλύτερο τμήμα της) οι Τούρκοι και σε απόσταση 38 χιλιόμετρα από τις τουρκικές θέσεις.

Δυτικά όμως οι συριακές δυνάμεις εμφανίστηκαν ήδη στο Μανμπίζ (Δυρικά του Ευφράτη και όχι στο μέτωπο της τουρκικής εισβολής) ενώ πληροφορίες αναφέρουν πώς οι Σύροι του Άσσαντ θα φθάσουν στο Κομπάνι που βρίσκεται πάνω στα σύνορα με την Τουρκία. Οι θέσεις των συριακών δυνάμεων του προέδρου Άσσαντ εμφανίζονται στον χάρτη με πράσινο χρώμα.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει