Η πρόωρη εκσπερμάτιση και ο κερκοφόρος πυρήνας


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Μαρτίου 2020, 15:00

Σε μια πρόσφατη δημοσίευση στο  JournalofSexualMedicine μια ομάδα επιστημόνων ανέφερε ότι οι άνδρες με χρόνια πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) είχαν  μεγαλύτερο μέγεθος κερκοφόρου πυρήνα. Πρόκειται για μία εγκεφαλική δομή, ο όγκος της οποίας βρέθηκε 6.8 cm3 στους άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση και 6.1 cm3 στους άνδρες χωρίς ΠΕ. Παράλληλα βρέθηκε ότι ο αυξημένος όγκος του κερκοφόρου πυρήνα συνδεόταν με πιο σοβαρά συμπτώματα ΠΕ. 

Η ΠΕ είναι ένα συχνό πρόβλημα των ανδρών που χαρακτηρίζεται από εκσπερμάτιση που λαμβάνει χώρα πριν ο άνδρας να το επιθυμήσει. Στη χρόνια εκσπερμάτιση, η οποία κάνει την εμφάνιση της από την πρώτη σεξουαλική επαφή, ο άνδρας συνήθως εκσπερματίζει μέσα στο πρώτο λεπτό της διείσδυσης, γεγονός που του προκαλεί έντονη δυσφορία. Οι άνδρες που υποφέρουν από ΠΕ συχνά νιώθουν ντροπή και ανησυχούν για την αντίδραση της συντρόφου.   Στη νέα μελέτη εξετάστηκε  το εάν η ΠΕ θα μπορούσε να συνδεθεί με αλλαγές στις εγκεφαλικές δομές.

Στη μελέτη συμμετείχαν 44 άνδρες με χρόνια ΠΕ καθώς και 42 άνδρες ως ομάδα ελέγχου. Όλοι ήταν έγγαμοι, δεξιόχειρες και η μέση ηλικία τους ήταν τα 34 έτη. Οι άνδρες με ΠΕ συμπλήρωσαν το διαγνωστικό εργαλείο της πρόωρης εκσπερμάτισης (PEDT) ενώ επίσης αξιολογήθηκε και ο μέσος λανθάνων χρόνος εκσπερμάτισης(IELT)  με βάση τις αναφορές 4 εβδομάδων.  Τέλος, όλοι οι άνδρες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκέφαλου για τη μέτρηση του όγκου διάφορων εγκεφαλικών δομών, όπως η αμυγδαλή, ο ιππόκαμπος, η λευκή και η φαιά ουσία, η παρεγκεφαλίδα και ο κερκοφόρος πυρήνας.

Πέρα από τον αυξημένο όγκο του κερκοφόρου πυρήνα στους άνδρες με ΠΕ οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια σημαντική θετική συσχέτιση ανάμεσα στον όγκο του κερκοφόρου πυρήνα και τη βαθμολογία στο PEDΤ. Ο μεγαλύτερος, δηλαδή,  πυρήνας  αντιστοιχούσε σε μειωμένο έλεγχο της εκσπερμάτισης. Μια αρνητική συσχέτιση βρέθηκε ανάμεσα στον όγκο του κερκοφόρου πυρήνα και του IELT. Όταν δηλαδή ήταν αυξημένο το μέγεθος του πυρήνα μειωνόταν ο λανθάνων χρόνος εκσπερμάτισης.

Το εάν ο αυξημένος όγκος της εγκεφαλικής δομής είναι αιτία ή αποτέλεσμα της χρόνιας ΠΕ παραμένει ασαφές. Οι ερευνητές άλλωστε επισημαίνουν το μικρό δείγμα της μελέτης τους ως έναν επιπλέον περιορισμό.

Είναι αδιαφιλονίκητα απαραίτητες μεγαλύτερες μελέτες τόσο από άποψη δείγματος όσο και από άποψη παρακολούθησης των συμμετεχόντων  έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατανόηση των επιστημόνων αναφορικά με τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην πρόωρη εκσπερμάτιση.

Πηγή: andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Μαρτίου 2020, 16:19

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει