Η Τεχεράνη καταδίκασε έντονα τις εκτελέσεις στο Μπαχρέιν

Το Ιράν καταδίκασε σήμερα έντονα την εκτέλεση στο Μπαχρέιν δύο νεαρών σιιτών που είχαν καταδικαστεί για “τρομοκρατικές” ενέργειες, σημειώνοντας ότι η καταστολή των αντιφρονούντων είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Οι δύο νεαροί πολίτες του Μπαχρέιν εκτελέστηκαν χθες Σάββατο, παρά τις εκκλήσεις να τους δοθεί χάρη από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Μπαχρέιν, ευρισκόμενο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, τις δύο αντίπαλες δυνάμεις, αντιμετωπίζει από το 2011 ταραχές που συνδέονται με τις διαμαρτυρίες σιιτών, οι οποίοι αξιώνουν μια πραγματική συνταγματική μοναρχία στη χώρα.

Η καταστολή ήταν μεγάλη, όλες οι ομάδες της αντιπολίτευσης απαγορεύτηκαν, εκατοντάδες διαδηλωτές φυλακίστηκαν και αφαιρέθηκε η υπηκοότητα από σχεδόν 1.000 ανθρώπους, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αργά χθες το βράδυ ανακοίνωση στην οποία ο εκπρόσωπός του Αμπάς Μουσαβί “καταδικάζει έντονα την εκτέλεση πολιτικών διαφωνούντων” στο Μπαχρέιν, μια χώρα στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες και κυβερνάται από μια σουνιτική δυναστεία.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι “υπάρχουν πληροφορίες για ομολογίες που αποσπάστηκαν με βασανιστήρια και για άδικες δίκες για τους καταδικασθέντες, όπως και διεθνή αιτήματα να σταματήσει το Μπαχρέιν τις εκτελέσεις”.

Αντί να καταστέλλει τις διαμαρτυρίες, το Μπαχρέιν θα όφειλε να “προσπαθήσει να ρυθμίσει την κρίση που το ίδιο δημιούργησε, κάνοντας ειρήνη με τον λαό του”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στην εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων Telegram.

Το Μπαχρέιν απορρίπτει τις κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαψεύδει ότι κάνει διάκριση στους πολίτες του και κατηγορεί το Ιράν ότι υποστηρίζει τους διαφωνούντες με στόχο να ανατρέψει την κυβέρνηση της Μανάμα. Η Τεχεράνη το διαψεύδει αυτό.

Οι δύο καταδικασθέντες, την εκτέλεση των οποίων ανακοίνωσε χθες ο γενικός εισαγγελέας του Μπαχρέιν, κατονομάστηκαν ως ο 25χρονος Άλι αλ Άραμπ και ο 24χρονος Άχμαντ αλ Μαλάλι από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτοί είχαν συλληφθεί ξεχωριστά τον Φεβρουάριο του 2017 και είχαν καταδικαστεί στις 31 Ιανουαρίου του 2018 μαζί με 58 άλλα πρόσωπα και έκτοτε είχαν εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα.

Αυτοί κατηγορούνταν μαζί με τους άλλους 58 για την “σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης”, η οποία διέπραξε πολλές ένοπλες επιθέσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα του Μπαχρέιν.

Οι δύο νεαροί κρίθηκαν ένοχοι για επίθεση τον Ιανουάριο του 2017 στην φυλακή του Τζο, νότια της Μανάμα, και τον φόνο ενός φρουρού. Η επίθεση αυτή επέτρεψε σε 10 κρατούμενους να δραπετεύσουν.

Η ίδια ομάδα τραυμάτισε στη συνέχεια με σφαίρα έναν αστυνομικό και σκότωσε στις 28 Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς έναν άλλο αστυνομικό, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει