Η υπερθέρμανση της Αρκτικής προκαλεί τα πράσινα προβλήματα διαμάχης

Οι θερμοκρασίες της Αρκτικής ανεβαίνουν σε νέα ρεκόρ… και μένουν εκεί, από τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Η αλήθεια είναι γνωστή, η Αρκτική θερμαίνεται εδώ και χρόνια. Η Σιβηρία έφτασε πρόσφατα στους 105° F. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Είναι 30° F πιο ζεστή από το κανονικό. Επιστήμονες τον Ιούνιο του 2020 επιβεβαίωσαν την πιο καυτή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο πιο κρύο μέρος της Γης. (Πηγή: Πόλη της Αρκτικής Σιβηρίας Hit With Record Heatwave, Al Jazeera, 25 Ιουνίου 2020).

Πιο νότια, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου πλήττεται από ξηρασία κάθε 5 χρόνια, που χαρακτηρίζονται «μαζικές υπερβολικές καταστροφικές ξηρασίες». Ο δορυφόρος GRACE της NASA, μετρώντας τα επίπεδα νερού που ήταν αποθηκευμένα βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης, έδειξε βαθιές ερυθρές ζώνες κάτω από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, όχι μπλε.

Οι ακτιβιστές του κλίματος προειδοποιούν για υπερθέρμανση του πλανήτη εδώ και δεκαετίες, και όπως κατέθεσε ο Δρ. James Hansen ενώπιον της Γερουσίας το 1987: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει ανιχνευτεί και αλλάζει τώρα το κλίμα μας».

Από τη μαρτυρία του Χάνσεν ως τον Ιούνιο του 2020, τριάντα τρία χρόνια οι ακτιβιστές του κλίματος, μάταια διαμαρτύρονται για το υπερβολικό CO2 που παράγεται από τον άνθρωπο. Την αδιάκοπη αύξηση των εκπομπών CO2 μετριέται από τη Mauna Loa το Παρατηρητήριο, Χαβάη.

Οι μετρήσεις της Post-Hansen εποχής δείχνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του CO2 έχει υπερδιπλασιαστεί και δεν πέφτει. Είναι ο κύριος ένοχος που καλύπτει την ατμόσφαιρα, διατηρεί τη θερμότητα για εκατοντάδες χρόνια και γρήγορα γίνεται ο μεγάλος φούρνος στον ουρανό.

Είναι σαφές ότι η υπερβολική θερμότητα έχει ήδη κατακλύσει τα οικοσυστήματα του τροπικού δάσους της Αρκτικής και του Αμαζονίου. Στην πορεία, η απογοήτευση του πράσινου θα πρέπει να περάσει στο μυαλό όλων. Αυτό προσπαθούν οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιώντας το κοινό.

Ήταν λίγο περισσότερο πριν ένα χρόνο, όταν δεκάδες χιλιάδες νυχτερίδες έπεσαν από τον ουρανό στην Αυστραλία λόγω υπερβολικής θερμότητας στους 42C. Σύμφωνα με τον Δρ Welbergen, πρόεδρο της Αυστραλιανής Εταιρείας Νυχτερίδων: «Αυτό το είδος της εκδήλωσης δεν έχει συμβεί στην Αυστραλία τόσο πολύ βόρεια από τον ευρωπαϊκό οικισμό». (Πηγή: BBC News, 15 Ιανουαρίου 2019).

Τον Μάιο του 2020 νυχτερίδες έπεφταν νεκρές στους δρόμους της Ινδίας. «Φαίνεται ότι η μαζική θνησιμότητα των νυχτερίδων προκλήθηκε από εγκεφαλική αιμορραγία, που προκλήθηκε από υπερβολική θερμότητα. (Πηγή: IVRI- Διευθυντής Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών R.K. Singh).

Το ανθρώπινο σώμα έχει όρια. Εάν η «θερμοκρασία και η υγρασία» είναι αρκετά υψηλή, ακόμη και ένα υγιές άτομο που κάθεται στη σκιά με άφθονο νερό για να πιει θα υποφέρει σοβαρά.

Το όριο επιτυγχάνεται όταν η θερμοκρασία του αέρα ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου (95 βαθμοί Φαρενάιτ) και η υγρασία είναι πλέον του 90%. Ακολουθούν δυσμενέστερες καταστάσεις ακόμη κι ο θάνατος.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει