Η υπονόμευση της δημόσιας υγείας ήταν διαχρονική επιλογή


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020, 06:56

«Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν μπορεί να είναι η λογική ‘ό,τι μπορούμε κάνουμε’», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, που κατήγγειλε ότι «η υπονόμευση των υποδομών της δημόσιας υγείας και του ανθρώπινου δυναμικού ήταν επιλογή». 

Ήταν διαχρονική επιλογή όλων των κυβερνήσεων η υπόνομευση της δημόσιας υγείας, επέμεινε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας μάλιστα, ότι «αυτή η επιλογή έγινε με τη λογική ότι η υγεία αποτελεί ατομική ευθύνη, έγινε με την εμπορευματοποίηση και την επιχειρηματική δράση, η οποία, προκειμένου να ενισχυθεί, υποβαθμίστηκε ο τομέας τα δημόσιας υγείας».

«Οι προτεραιότητες πρέπει να είναι η θωράκιση και η προστασία της δημόσιας υγείας, με όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, και η στήριξη της λαϊκής οικογένειας», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτές είναι οι δύο προτεραιότητες που βάζει το ΚΚΕ, όσον αφορά τα άμεσα μέτρα για την προστασία από την επιδημία. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως είπε, ότι πρέπει να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ, να λειτουργήσουν όλες οι ανενεργές δομές υγείας, όπως για παράδειγμα, το νοσοκομείο Θώρακος, που το έκλεισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το συγχωνεύσει με το «Άγιος Ανδρέας». 

Ο βουλευτής είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί 24ωρη λειτουργία των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, να υπάρξει άμεσα πρόσληψη προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε όλες τις βαθμίδες της υγείας, και επίσης μονιμοποίηση όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα νοσοκομεία με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ζήτησε να διασφαλιστεί από το κράτος η προμήθεια των αναγκαίων υλικών, τα μέτρα προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά κλπ) να παρέχονται δωρεάν από το κράτος σε όλο τον πληθυσμό για να παταχθεί η αισχροκέρδεια, να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση όλων των προνοιακών ιδρυμάτων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων, των στρατιωτικών μονάδων, των προσφυγικών δομών. Είπε επίσης, ότι τα μέτρα προφύλαξης στους χώρους αναγκαστικής συνάθροισης (μέσα μαζικής μεταφοράς, λατρευτικοί χώροι κλπ) είναι ευθύνη του κράτους, «γιατί τα μέτρα προστασίας τα καθορίζει η επιστήμη και όχι η πίστη». Ιδίως έθεσε την ανάγκη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους, διότι όπως επισήμανε, υλοποιούνται αντεργατικά μέτρα εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης της δημόσιας υγείας λόγω του κορωνοϊού. 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020, 06:57

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει