Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Η Χρυσοβελώνη για την υψηλή φορολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας στον κλάδο της χαλυβουργίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ερώτηση της Βουλευτού Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, και τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ε. Λιβιεράτο, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

«Η κάθετη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με το πάγωμα μεγάλων αναπτυξιακών έργων, τομείς όπου ο χάλυβας και το σίδερο αποτελούν τα κατεξοχήν υλικά, πλήττουν βάναυσα τον κλάδο της χαλυβουργίας στη χώρα μας, γεγονός που έχει οδηγήσει τις μεγάλες εταιρείες να καταγράψουν υπέρογκες ζημίες στην αποτίμηση των αποθεμάτων τους. Οι εξαγωγές των προϊόντων τους, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν οικονομική ανάσα στο πρόβλημα της μεγάλης πτώσης τζίρου, δυστυχώς επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα διευρύνοντας τις ζημίες εξαιτίας του τεράστιου ανταγωνισμού με τις χαλυβουργίες άλλων κρατών που έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Συγκεκριμένα, πέραν του δυσβάσταχτου κόστους εισαγωγής πρώτης ύλης (scrap), η οποία απαιτεί την προπληρωμή του προϊόντος, οι ελληνικές εταιρείες χαλυβουργίας βρίσκονται αντιμέτωπες με το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελεί το 50% του συνολικού κόστους μεταποίησης και το 30% στην παραγωγή του τελικού προϊόντος. Μάλιστα, συγκριτικά με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ελληνικές εταιρείες χαλυβουργίας καλούνται να καταβάλουν μέχρι και το διπλάσιο ποσό ανά μεγαβατώρα λόγω της υψηλής φορολόγησης της ενέργειας, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα τους. Πολλές από τις εν λόγω εταιρείες, εξαιτίας της τεράστιας πτώσης του τζίρου, έχουν αναγκαστεί να λειτουργούν τις γραμμές παραγωγής κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω του χαμηλότερου κόστους ενέργειας, ενώ κάποιες έχουν προχωρήσει σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα εις βάρος των εργαζομένων, όπως μείωση αποδοχών, διαθεσιμότητα και εκ περιτροπής εργασία. Σύμφωνα με δηλώσεις πολλών επιχειρηματιών του κλάδου της χαλυβουργίας, οι προβλέψεις για το 2013 είναι δυσοίωνες, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν με απόλυση αν δεν υπάρξει άμεση μείωση των φόρων και τελών που επιβαρύνουν υπέρμετρα την ηλεκτρική ενέργεια έτσι ώστε να στηριχθεί ο εν λόγω ενεργοβόρος κλάδος.

Συνεπώς ερωτάσθε:

1.Ποια μέτρα έχετε λάβει για την μείωση των φόρων-τελών που επιβαρύνουν υπερβολικά τους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα τις ενεργοβόρες εταιρείες χαλυβουργίας;

2.Προτίθεστε να προβείτε σε άμεση μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τον κλάδο της χαλυβουργίας προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και να αποφευχθούν οι επικείμενες περικοπές μισθών αλλά και απολύσεις εργαζομένων;»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει