Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Η MI6 βρίσκεται πίσω από τη δολοφονίας του Πατρίς Λουμούμπα;

Ένα μέλος της Βουλής των Λόρδων δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανό να υπήρξε εμπλοκή της χώρας του στη δολοφονία το 1961 του ήρωα της απελευθέρωσης του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα, επιχειρηματολογώντας ότι βασίζει τις αιτιάσεις του στις εμπιστευτικές πληροφορίες ενός πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών που σήμερα δεν βρίσκεται εν ζωή.

Σε άρθρο του στο περιοδικό London Review of Books του Απριλίου, ο προερχόμενος από τους Εργατικούς Λόρδος Ντέιβιντ Λια υποστηρίζει πως η Ντάφνι Παρκ, πρώην μέλος της ΜI6 (σ.σ. Military Intelligence, τομέας 6: η υπηρεσία κατασκοπείας της Βρετανίας), του είχε εμπιστευθεί το 2010 πως είχε «οργανώσει» την, ανεξιχνίαστη ακόμη και σήμερα, δολοφονία αυτή.

«Μία ημέρα έπαιρνα ένα φλιτζάνι τσάι με την Ντάφνι Παρκ —ήμασταν συνάδελφοι, με αντίπαλες παρατάξεις, στη Βουλή των Λόρδων— λίγους μήνες προτού φύγει από τη ζωή τον Μάρτιο του 2010», σημειώνει στο γραπτό του ο πρώην συνδικαλιστής ηγέτης.

«Ήταν πρόξενος και πρώτη γραμματέας στη Λεοποντβίλ, τη σημερινή Κινσάσα, από το 1959 ως το 1961, κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει πως εκείνη ήταν (και αυτό αποδείχθηκε αργότερα) επικεφαλής του κλιμακίου της ΜI6» στη χώρα αυτή, προσθέτει.

«Της έθιξα τις αντιφάσεις γύρω από την απαγωγή και την δολοφονία του Λουμούμπα, καθώς και τη θεωρία σχετικά με τον ρόλο που πιθανώς να έπαιξε σε αυτήν η ΜI6.

‘Στην ουσία’, μου απάντησε, ‘ήμουν εγώ που την οργάνωσα’», υποστηρίζει ο Λια. Σήμερα η εξομολόγηση αυτή που φέρεται να έκανε η Παρκ αναπαράγεται από πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πατρίς Λουμούμπα, ο πρώτος πρωθυπουργός του ελεύθερου Κονγκό, δολοφονήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1961 —αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Ζοζέφ-Ντεζιρέ Μομπούτου— από αξιωματούχους της περιοχής Κατάγκα (νοτιοανατολικά) που επεδίωκε να ανεξαρτητοποιηθεί, με την υποστήριξη του Βελγίου, της πρώην αποικιοκρατικής επικυρίαρχης δύναμης.

Οι βελγικές δυνάμεις ασφαλείας κατηγορούνται ότι σχεδίασαν και συντόνισαν την επιχείρηση δολοφονίας του Λουμούμπα, ενώ και μερίδιο στις υποψίες για την οργάνωση της εξόντωσής του φέρει και η CIA, καθώς εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου ο Λουμούμπα θεωρείτο φιλικά προσκείμενος στη Μόσχα.

Βελγική κοινοβουλευτική επιτροπή είχε καταλήξει το 2001 στο συμπέρασμα ότι οι αρχές της χώρας έχουν «ηθική ευθύνη» για τη δολοφονία του Λουμούμπα και η κυβέρνηση εξέφρασε τη συγγνώμη της προς το Κονγκό.

Πηγή – Protothema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει