Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

«Θα προχωρήσουμε όσοι είμαστε εδώ»

Αισιόδοξος για την πορεία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ των ανδρών εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης ο Νίκος Ζήσης.

Ο 28χρονος γκαρντ δεν δείχνει να πτοείται από την ατυχία που έχει χτυπήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τονίζοντας πως τα νέα πρόσωπα στην ομάδα έχουν δυνατότητες για αυτό και δεν υπάρχει λόγος να «μένουμε πίσω».

Ο παίκτης της Σιένα μίλησε και για όσα ακούγονται για ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας εξαιτίας των τραυματισμών, εξηγώντας ότι αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο και πρόσθεσε πως υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνο ώστε να δέσει η ομάδα.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Νίκος Ζήσης:

Για την ατυχία που έχει «χτυπήσει» την πόρτα της Εθνικής:
«Τα έχει αυτά ο αθλητισμός. Είχαμε συνηθίσει ως ομάδα να μην έχουμε απουσίες για κανένα λόγο, είτε εξαιτίας τραυματισμών, είτε εξαιτίας κούρασης ψυχολογικής ή σωματικής. Είχαμε «καλομάθει» να έχουμε όλους τους παίκτες διαθέσιμους, να είμαστε πραγματικά πλήρεις. Φέτος, χάνονται πολύ βασικά κομμάτια της ομάδας το ένα μετά το άλλο.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος όμως να μένουμε πίσω, γιατί αυτά τα παιδιά δεν θα παίξουν για διάφορους λόγους και μέσα από αυτή την κατάσταση μόνο θετικά μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Κάποια άλλα παιδιά λοιπόν, που βρίσκονται εδώ και προσπαθούν και δουλεύουν, θα μπουν στα βαθιά από νωρίς.

Με την παρουσία κι άλλων πιο έμπειρων παικτών ίσως η ενσωμάτωσή τους να γινόταν πιο σταδιακά, αλλά έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση και πρέπει να προχωρήσουμε. Και δεν μιλάμε μόνο για παίκτες όπως ο Σλούκας, ο Παπανικολάου, ο Μάντζαρης που είναι νέοι και ηλικιακά, αλλά και για παίκτες που είναι πιο έμπειροι, αλλά δεν έχουν εικόνες από μεγάλες διοργανώσεις.

Οι παλιότεροι θα πρέπει να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε τους νεότερους και να καταλάβουμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να δουλεύουμε, υπό τις οδηγίες ενός προπονητή που βάζει ήδη το στίγμα του στην ομάδα, που ξέρει πολύ καλά τα βασικά και φαίνεται σε κάθε προπόνηση που κάνουμε. Και θα πρέπει να «παντρέψουμε» τώρα το μπασκετικό κομμάτι με το ψυχολογικό. Είναι στα συν ότι έχουν προγραμματιστεί αρκετά φιλικά. Θα λειτουργήσει σίγουρα υπέρ μας».

Για τα όσα ακούγονται για ενδεχόμενη αποτυχία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ εξαιτίας των τραυματισμών:
«Είναι λογικό να ακούγονται διάφορα. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα περάσουμε ούτε καν από τον όμιλο και το ξέρουμε. Θα πρέπει όλοι μας, παλιότεροι και νεότεροι, να το χρησιμοποιήσουμε όλο αυτό ως κίνητρο λοιπόν, ώστε να φτάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα. Αν ψάξουμε για δικαιολογίες από τώρα, δεν θα μάθουμε ποτέ τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε ως ομάδα.

Η αμφισβήτηση αυτή είναι κίνητρο… Ακόμη και το τελευταίο πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τον Βασίλη (σ.σ. Σπανούλη), είναι καλύτερα που έγινε τώρα. Δεν είναι το ίδιο να χάνεις έναν από τους καλύτερους παίκτες σου πέντε μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Ακολουθούσε πολύ χαλαρά, αλλά φάνηκε ότι υπάρχει πρόβλημα. Από τη μία είναι καλό που έγινε τώρα και όχι αργότερα, γιατί υπάρχει χρόνος να καταλάβουμε τι πρέπει να γίνει.

Όλοι ξέρουμε ότι θα μας ξεγράψουν. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας είναι να φορτωθούμε με άγχος κα πίεση και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε «πω πω λείπει αυτός, ή ο άλλος». Όχι… Θα προχωρήσουμε, όσοι είμαστε εδώ, προσπαθώντας για το καλύτερο».

Για την «αναγκαστική» ανανέωση προσώπων στην Εθνική:

«Είναι καλό… Ισχύει ίσως το ουδέν κακό αμιγές καλού. Ίσως με εμάς να ήταν πιο συνειδητή επιλογή με την έννοια της ανανέωσης που είχε αποφασιστεί να γίνει. Δεν ήταν τόσο αναγκαστική και λόγω συνθηκών η ανανέωση. Το πιστεύω ότι όλα τα παιδιά που είναι εδώ -και άλλα παιδιά που δεν είναι και ίσως ακολουθήσουν στο μέλλον- έχουν ταλέντο και όρεξη για δουλειά, είναι καλοί χαρακτήρες και θα κερδίσουν σε εμπειρία και χρόνο συμμετοχής για να τα δείξουν όλα αυτά και στο παρκέ.

Είναι δεδομένο ότι είναι οι επόμενοι πρωταγωνιστές και ότι θα κρατήσουν την Εθνική Ομάδα σε υψηλό επίπεδο. Ίσως θα ήταν καλύτερα η ενσωμάτωσή τους να γίνει πιο αρμονικά, πιο σταδιακά. Τώρα είναι αναγκασμένοι να μπουν στα βαθιά, με μια διοργάνωση όπως το Ευρωμπάσκετ όπου υπάρχει πάντα πίεση, υπάρχει υψηλό επίπεδο με καθημερινούς αγώνες, όπου δεν υπάρχει χρόνος να σκεφτείς το προηγούμενο παιχνίδι και θα πρέπει να διαχειριστείς καταστάσεις.

Είναι δεδομένο ότι θα έρθουν δύσκολες στιγμές και θα πρέπει να χτίσουμε αυτή την ομάδα όσο καλύτερα μπορούμε ως τις 31 Αυγούστου. Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι μπασκετικά από τον κόουτς. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να παλεύουμε σε κάθε φάση και να βγάλουμε στο παρκέ ότι είμαστε μια πραγματική ομάδα.

Δεν θα έχουμε την πίεση ίσως που είχαμε άλλες φορές, όπως στο Ευρωμπάσκετ της Μαδρίτης για παράδειγμα. Άλλες καταστάσεις τότε. Παραμένει όμως ένα κοινό στοιχείο: Η ομάδα θα δίνει πάντα τον καλύτερο εαυτό της και είναι χρέος της να πετύχει».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει