Θα φρενάρει η ανάπτυξη στην Ελλάδα

 Η βελτιωμένη εμπιστοσύνη μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών καθώς και η καλύτερη του αναμενόμενου δημοσιονομική απόδοση επέτρεψαν τη συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους και εν τέλει την έξοδο από το πρόγραμμα, εκτιμά η Citi σε έκθεσή της.

Όπως αναφέρει η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται αλλά αργά στηριγμένη κυρίως στις εξαγωγές και τον τουρισμό καθώς και τις ξένες επενδύσεις.

Τονίζει ωστόσο ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις και την εσωτερική υποτίμηση τα χρόνια των Μνημονίων η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε λιγότερο απ’ ότι σε άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα.

Η Citi εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 2% φέτος, το καλύτερο ποσοστό από το 2007, αλλά θα υποχωρήσει σταδιακά στο περίπου 1,5% την διετία που θα ακολουθήσει. Εκτιμά ότι δημοσιονομική λιτότητα που συνεχίζεται προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι για τους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα θα βαραίνουν στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Ωστόσο η Citi (σ.σ. παραδοσιακά απαισιόδοξη στις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα) παραδέχεται ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις έχουν υψηλό περιθώριο λάθους, καθώς οι αλλαγές σε ότι αφορά τα επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά υψηλότερα ή χαμηλότερα αποτελέσματα.

Κατά τη Citi η βιωσιμότητα χρέους εξαρτάται από την… πολιτική. Το γεγονός ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη δεν είναι πολύ καλές η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα παραμένει ερωτηματικό, ακόμα και μετά την συμφωνία του Ιουνίου. Ωστόσο το 80% του χρέους παραμένει στα χέρια του επίσημου τομέα και το ποσοστό αυτό θα μειωθεί πολύ αργά την επόμενη δεκαετία. Ετσι, είναι περισσότερο η πολιτική και όχι η οικονομία που θα καθορίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Είναι κρίσιμο σημειώνει το κατά πόσο οι πιστωτές θα έχουν την διάθεση να στηρίξουν την χώρα, δυνητικά επιτρέποντας λιγότερο φιλόδοξους στόχους στο πλεόνασμα αν οι υφιστάμενοι αποδειχτούν ανέφικτοι.

Η Citigroup προβλέπει ότι η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητά της χώρας, θα αυξηθεί σε ΒΒ- από Β+ (positive) σε όρους S&P και από Β3 (positive) σε Β2 για την Moody’s. Αναφορικά με την S&P για τους επόμενους 9 μήνες δε ν προβλέπει κάποια αναβάθμιση αλλά προβλέπει μια θετική αναβάθμιση από τη Moody’s σε Β2. Η Citigroup εκτιμάει δηλαδή ότι τα επόμενα 2-4 έτη, οι αξιολογήσεις της χώρας θα παραμείνουν εκτός βαθμίδας investment grade, ενώ όλες οι άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα μπόρεσαν να επιτύχουν κάτι τέτοιο με τελευταία περίπτωση την Κύπρο.

 

 

 

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει