Θρίλερ με την εξαφάνιση Καντάφι

Η μάχη της Τρίπολης φαίνεται να έχει κερδηθεί από τους αντικαθεστωτικούς. Οι Λίβυοι εξεγερμένοι από χθες έχουν μπει στο προπύργιο του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος μετά το χθεσινό ηχητικό του μήνυμα – όπου ζητούσε από τους πιστούς σε αυτόν πολίτες να «σώσουν την Τρίπολη» από την επιθετικότητα των επαναστατών – έχει εξαφανιστεί ενώ, ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ένας από τους γιους του Καντάφι, έχει συλληφθεί και κρατείται από τους μαχητές των εξεγερμένων.

Το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης κατέλαβαν πριν από λίγο οι αντικαθεστωτικοί, όπως μεταδίδει το BBC, διακόπτοντας το πρόγραμμα του σταθμού. Οι εξεγερμένοι δηλώνουν ότι έχουν συλλάβει και την παρουσιάστρια της τηλεόρασης που χθες εμφανίστηκε στο αέρα να κρατά πιστόλι και να απειλεί ότι ή θα σκοτώσει όποιον προσπαθήσει να καταλάβει τον σταθμό, ή θα σκοτωθεί.

«Ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται ο Μουάμαρ Καντάφι» δήλωσε ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων Μουστάφα Άμπντουλ Τζαλίλ. Η “εποχή του Καντάφι τέλειωσε”, τόνισε ο Τζαλίλ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ο Λίβυος ηγέτης να συλληφθεί ζωντανός για να προσαχθεί στην δικαιοσύνη.

«θα του παρέχουμε μια δίκαιη δίκη. Αλλά δεν ξέρω πως θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του για όλα αυτά τα εγκλήματα που έχει κάνει στον λιβυκό λαό και την ανθρωπότητα» τόνισε ο Τζαλίλ.

Το σενάριο ο Καντάφι να έχει εγκαταλείψει την χώρα , άφησε ανοικτό και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν είναι ακόμα σαφές εάν ο Λίβυος ηγέτης παραμένει στην Τρίπολη» ενώ ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να παραδώσουν τα όπλα και να σταματήσουν “αμέσως” τις εχθροπραξίες.

Σχετικά με την τύχη του Σαΐφ αλ Ισλάμ, ο διπλωματικός απεσταλμένος των λίβυων εξεγερμένων στο Παρίσι δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει πιθανότητα ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι, να μην παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη αλλά να δικαστεί στη Λιβύη .

Την ίδια ώρα, ανώτατοι αξιωματούχοι του καθεστώτος φαίνεται ότι έχουν φύγει ήδη από την χώρα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera , ο Λίβυος πρωθυπουργός Αλ Μπαγντάντι Άλι αλ Μαχμούντι και ο Αμπντάλα Μανσούρ, επικεφαλής του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, βρίσκονται στο νησί Ντζέρμπα της Τυνησίας.
Οι Λίβυοι εξεγερμένοι εκτιμούν ότι θα ελέγχουν πλήρως την Τρίπολη μέσα σε 15 ώρες, καθώς βρίσκονται μόλις μισό χιλιόμετρο από το αρχηγείο του Καντάφι, στη συνοικία Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες.

Η Πράσινη Πλατεία, σήμα κατατεθέν του καθεστώτος του Καντάφι, έχει γίνει τόπος πανηγυρισμών των εξεγερμένων οι οποίοι έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο της χώρας και άλλα κομβικά σημεία της πρωτεύουσας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει