Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Κίνα: “Πολιτικό θέαμα” παρά συμφωνία ουσίας

Η κρατική τηλεόραση της Κίνας επέκρινε σήμερα το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Κογκρέσου για την αύξηση του ορίου του χρέους υποστηρίζοντας ότι πρόκειται περισσότερο για “πολιτικό θέαμα” παρά για συμφωνία ουσίας.

“Πρόκειται για ένα πολιτικό θέαμα που είναι περισσότερο επικοινωνιακό θέαμα παρά συμφωνία ουσίας” υποστήριξε η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας σε μια ένα από τα σπάνια σχόλια που κάνει στις βραδινές ειδήσεις της.

“Οι αμερικανοί φορολογούμενοι και οι διεθνείς πιστωτές αντιλαμβάνονται αίφνης ότι η κρίσης χρέους δεν είναι παρά ένα εργαλείο (…) και ότι η βασική ανησυχία είναι να ενισχυθεί το πολιτικό κεφάλαιο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές”, πρόσθεσε το κανάλι.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αντιδράσει επισήμως στον αμερικανικό συμβιβασμό που θα επιτρέψει να αποτραπεί η καταστροφική στάση πληρωμών. Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ και τον Μάιο κατείχε αμερικανικά ομόλογα ύψους 1,160 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την περασμένη εβδομάδα τα κινεζικά μέσα ενημέωσης προειδοποίησαν ότι η ένταση που υπάρχει για το θέμα του αμερικανικού χρέους μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του δολαρίου, την αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού και τη γενικότερη παγκόσμια ύφεση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει