Κατανοώ γιατί η Μέρκελ αποκλείει κάθε συνεργασία με το AfD


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020, 05:06

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε χθες Παρασκευή ότι κατανοεί και συμμερίζεται τη θέση της κεντροδεξιάς παράταξης της Γερμανίας υπό τον Άγγελα Μέρκελ, που αρνείται να συμμαχήσει με την άκρα δεξιά, μολονότι ο ίδιος έκανε ακριβώς αυτό στην προηγούμενη κυβέρνησή του.

Μεταξύ του γερμανικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και του αυστριακού κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) «υπάρχουν, πιστεύω, διαφορές», είπε ο επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, εκτιμώντας ότι το πρώτο είναι πιο ακραίο και ριζοσπαστικό από το δεύτερο.

«Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι ο δρόμος που επελέγη» από το CDU της Μέρκελ «είναι ο σωστός», συνέχισε, «είναι δικαιολογημένο το ότι το κόμμα αποφάσισε καθαρά πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία συνεργασία με την AfD».

Το κόμμα της Μέρκελ έχει βυθιστεί σε κρίση τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόφαση των στελεχών του στη Θουριγγία να συνταχθούν με το κόμμα της άκρας δεξιάς στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για να εκλεγεί νέος πρωθυπουργός αυτού του ομόσπονδου κρατιδίου.

Η πρόεδρος του CDU, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, μετά την κρίση που προκάλεσε η ανοικτή ανταρσία, ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας την προσεχή παραίτησή της και ότι δεν θα είναι υποψήφια για τη διαδοχή της Μέρκελ όταν η καγκελάριος ολοκληρώσει την τρέχουσα θητεία της, στα τέλη του 2021.

Η απόφασή της ξαναμοιράζει την πολιτική τράπουλα στη Γερμανία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης χρονιάς και εντείνει τη σεναριολογία περί πρόωρου τέλους της σημερινής εύθραυστης κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» συντηρητικών – σοσιαλδημοκρατών.

Ο Κουρτς θεωρεί πιθανό η Γερμανία να αποκτήσει, όπως ακριβώς η Αυστρία σήμερα, κυβέρνηση συμμαχίας συντηρητικών – οικολόγων.

«Αν έπρεπε να βάλω στοίχημα, θα έλεγα ότι πιθανόν μετά τις προσεχείς γερμανικές εκλογές» θα σχηματιστεί «παρόμοιος» κυβερνητικός συνασπισμός με αυτόν της Αυστρίας, είπε.

Δημοσκοπήσεις στη Γερμανία φέρουν το CDU, παρότι σε σαφή υποχώρηση, να προηγείται στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας το 27%, μπροστά από τους Πράσινους, που προσελκύουν περί το 22%.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει