Καταργείται η εκχώρηση ενοικίων στην εφορία

Και έτσι οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να πληρώνουν φόρους για εισοδήματα που δεν εισπράττουν

Καταργείται από 1-1-2014 η δυνατότητα εκχώρησης ενοικίων στην εφορία αφού σύμφωνα με πληροφορίες στο Νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ακόμα και οι ιδιοκτήτες που δεν εισπράττουν ενοίκια από καλοπληρωτές ή αδυνατούντες να πληρώσουν ενοικιαστές, θα πρέπει να πληρώσουν φόρο 11% εφόσον το ετήσιο εισόδημα διαμορφώνεται έως τις 12.000 το χρόνο ή στο 33% αν το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο.

Έως σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπρατταν ενοίκια είχαν δύο επιλογές, ή να φορολογηθούν για τα ενοίκια βάσει του μισθωτηρίου είτε να τα διαγράψουν, εκχωρώντας την σχετική απαίτηση στην εφορία. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καταργείται αυτή η δυνατότητα και οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν φόρο εισοδήματος και για τα ενοίκια που δεν εισπράττουν έως ότου προχωρήσουν σε έξωση του ενοικιαστή ή έως ότου ο ίδιος να αποχωρήσει με τη θέλησή του.

Έτσι ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που δεν έχουν, ενώ θα μπορούν να πάρουν τα ενοίκια τους μόνο με προσφυγή στη δικαιοσύνη και φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα έχει τη δυνατότητα να τους τα δώσει ο ενοικιαστής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτο Παραδιά, αλλά και νομικούς κύκλους, αυτή η εξέλιξη αν επαληθευτεί θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να κινούνται πολύ σύντομα νομικά εναντίον όσων δεν πληρώνουν εγκαίρως το ενοίκιό τους προκειμένου να μην επιβαρυνθούν και με πρόσθετο φόρο για ενοίκια που υπάρχει ο κίνδυνος να μην εισπράξουν ποτέ.

Σημειώνουμε ότι η διαταγή πληρωμής από τα Ειρηνοδικεία (για ενοίκιο έως 600 ευρώ) και από τα Πρωτοδικεία (για ενοίκιο πάνω από 600 ευρώ) απαιτεί μία εβδομάδα έως τρεις μήνες για να εκδοθεί.

Πηγή:newmoney.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει