Κατηγορούν το Facebook ότι δεν αντιμετωπίζει τον ρατσισμό και τη ρητορική μίσους!


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020, 12:18

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Δριμύ «κατηγορώ» προς το Facebook, ότι δεν αντιμετωπίζει αρκετά αποτελεσματικά τον ρατσισμό και τη ρητορική μίσους, απευθύνουν, με γραπτή τους ερώτηση προς την Κομισιόν, ένδεκα ευρωβουλευτές, από διαφορετικές χώρες και από τις πολιτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών, των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών και της Renew Europe.

Οι ένδεκα ευρωβουλευτές (Samira Rafaela,Olivier Chastel, Pierrette Herzberger-Fofana , Gwendoline Delbos-Corfield , Isabel Carvalhais , Stelios Kympouropoulos (PPE), Sylwia Spurek , Maria Walsh , Hilde Vautmans , Anna Júlia Donáth , Erik Marquardt ), γνωστοποιούν στην Κομισιόν πρόσφατες αναφορές που δείχνουν ότι, το Facebook δεν αντιμετωπίζει αρκετά αποτελεσματικά τον ρατσισμό και τη ρητορική μίσους.

Υποστηρίζουν, ακόμη, ότι το Facebook δεν θεωρεί επισήμως ότι αποτελεί εταιρεία μέσων ενημέρωσης και, ως εκ τούτου, δεν υποχρεούται να τηρεί τα δημοσιογραφικά πρότυπα και γι’ αυτό, όπως συμπεραίνουν, η δέσμευσή του για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και του ρατσισμού είναι εθελοντική.

Επιπλέον, καταλήγουν, η απροθυμία του Facebook να καταπολεμήσει τη ρητορική μίσους έχει οδηγήσει πάνω από 400 εμπορικές εταιρείες να μποϊκοτάρουν τις διαφημιστικές του υπηρεσίες.

Καλούν, λοιπόν, την Κομισιόν ν’ απαντήσει για το πώς διασφαλίζει ότι, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Facebook, τηρούν τους κανόνες που ελαχιστοποιούν, αποτρέπουν και μειώνουν την εξάπλωση της ρητορικής μίσους και των ρατσιστικών ιδεολογιών στις πλατφόρμες τους.

Ζητούν, ακόμη, να μάθουν ποια είναι τα αποτελέσματα της ετήσιας παρακολούθησης του Facebook, όσον αφορά τον κώδικα συμπεριφοράς της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, και πώς θα χαρακτηρίζει η Κομισιόν την αποτελεσματικότητα του κώδικα, δεδομένης της απροθυμίας του Facebook να αντιμετωπίσει τη ρητορική μίσους και τον ρατσισμό.

Όπως και νάχει, η απάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθόσον η ερώτηση είναι επαρκώς ντοκουμενταρισμένη.  

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει