Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Κολοσσιαίο πρόγραμμα κατασκευής 5.000 υπερ-αρμάτων από τη Ρωσία!

Ερρίφθη ο κύβος για την κατασκευή του υπερ-άρματος στο ρωσικό Στρατό, ένα project ανάλογο με αυτό του μαχητικού 5ης γενιάς PAK FA T-50, το οποίο από τα μέσα της δεκαετίας θα αρχίσει να αντικαθιστά σε μεγάλους αριθμούς όλα τα παλαιότερα άρματα μάχης του ρωσικού Στρατού. Το νέο άρμα μάχης θα πρέπει να επιβιώνει και να επιφέρει συντριπτικά κτυπήματα στα εχθρικά άρματα μάχης από απόσταση 10 χλμ. (!), ενώ η θωράκιση του θα είναι περί τα 1200 RHA.

Μέχρι στιγμής μυστήριο καλύπτει το βασικό σχέδιο, το οποίο είναι ερωτηματικό αν θα ακολουθήσει την πεπατημένη των νυν σχεδιάσεων (Τ-72, -80, -90) ή θα αποτελέσει ένα εντελώς νέο σχέδιο, περισσότερο κοντά στην δυτική φιλοσοφία που θέλει βαρύτερα άρματα με μεγαλύτερο ίχνος και λιγότερο ευκίνητα από τα ρωσικά, τα οποία πάντως μεινεκτούσαν σε θωράκιση μέχρι την εισαωγή ενεργού θωράκισης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, συνταγματάρχης Σεργκέι Βλασώφ, δήλωσε ότι επί του παρόντος οι μηχανικοί και επιστήμονες αναπτύσσουν ένα νέο άρμα, το οποίο θα εισαχθεί σε μεγάλους αριθμούς στο ρωσικό στρατό.

Το νέο άρμα θα αποτελεί το 70% της συνολικής δύναμης, που σημαίνει ότι θα κατασκευαστούν περίπου 10.000 άρματα αν σκεφθούμε ότι σήμερα περί τα 14.000 άρματα θεωρούνται ότι βρίσκονται σε υπηρεσία στη Ρωσία. Πρακτικά μόνο τα μισά είναι σε υπηρεσία, οπότε το πρόγραμμα κατασκευής θα αποδώσει μέχρι το 2021, τουλάχιστον 5.000 νέα άρματα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρμάτων που θα είναι σε ισχύ στην παγκόσμια αγορά. Το νέο άρμα μαζί με το BMP-3, θα αποτελέσουν την αιχμή των τεθωρακισμένων σχηματισμων της Ρωσίας μέχρι το 2035 τουλάχιστον. Το πρόγραμμα υπολογίζεται να ανέλθει στο οικονομικό ύψος των 7 δισ. δολ.!

Το νέο άρμα θα προκύψει από τα δύο προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία θα αποδώσουν δύο μοντέλα, το Τ-99 και το Τ-95. Το δεύτερο ακολουθεί την πεπατημένη του Τ-90, αλλά λέγεται ότι το Τ-99, που θεωρείται και φαβορί είναι ένα υπερ-άρμα 65 τόνων με έναν νέου τύπου Α/Τ πύραυλο να εκτοξεύεται από την κάννη σε απόσταση 10 χλμ., ενώ για αποστάση μέχρι 5 χλμ. αναπτύσσεται ένα νέο κατευθυνόμενο πυρομαχικό.

Άλλα στοιχεία δεν έχουν γίνει γνωστά λόγω της απόρρητης φύσης του σχεδίου, καθώς η ρωσική βιομηχανία έχει κληθεί να αναπτύξει νέα κράματα μετάλλων για την θωράκιση του άρματος.

Ταυτόχρονα, υπάρχει πρόγραμμα αναβάθμισης των αρμάτων Τ-72, μέχρι το 2014. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2.000 άρματα τα οποία υπηρετούν σε μεγάλους αριθμους στον ρωσικό Στρατό θα εκσυγχρονιστούν με νέο ψηφιακό σύστημα πυρός, BMS, νέα ενεργητική θωράκιση κλπ.

πηγή: defencenet.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει