Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Κρίσιμη σύσκεψη ενόψει τρόικας

Με άγριες διαθέσεις έρχεται η τρόικα στην Αθήνα αύριο Πέμπτη και την επόμενη μέρα θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών. Σήμερα λοιπόν πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις για το τέλος ακινήτων στις 7 το απόγευμα στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και οι δύο πολιτικών αρχηγών Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, ενώ την Πέμπτη έχει ορισθεί το ραντεβού του Υπουργού Οικονομικών με την Τρόικα. Θα συζητηθούν προϋπολογισμός, τα έσοδα, η τρύπα στα ταμεία, το χαράτσι της ΔΕΗ και η κινητικότητα στο δημόσιο τομέα, ζητήματα τα οποία χρήζουν διευθετήσεως ώστε η τρόικα να εγκρίνει τις επόμενες δόσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες έως τις 12 Απριλίου που θα πραγματοποιηθεί το άτυπο Γιουρογκρούπ στην Ιρλανδία, ώστε να εγκριθεί η αποδέσμευση των 2,8 δισ. της δόσης του Μαρτίου και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 6 δισ. που θα λάβει η χώρα μας με την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Τα δύο σενάρια του υπουργείου Οικονομικών

– Το πρώτο προβλέπει ότι το ειδικό τέλος να επιβληθεί και φέτος με τους ίδιους συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012. Σε αυτήν την περίπτωση θα επιβληθεί ΦΑΠ για το 2013, με αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ και με συντελεστές ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας.
– Το δεύτερο προβλέπει ότι το ΕΕΤΗΔΕ θα είναι κατά 15% – 20% μειωμένο σε σχέση με το 2012 και η απώλεια των εσόδων θα καλυφθεί με μείωση του αφορολόγητου ορίου και με αύξηση των επιμέρους συντελεστών. Η ΔΗΜΑΡ φέρεται, πάντως, να επιμένει στη θέση της να μη συνεχιστεί το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Τι ζητά η τρόικα

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση εκμεταλλευόμενοι και την σκληρή στάση που κρατούν οι συνάδελφοί τους στην Κύπρο. Η τρόικα ζητά απολύσεις στο δημόσιο εδώ και τώρα και συγκεκριμένα στοιχεία για απομακρύνσεις υπαλλήλων μέχρι το 2015. Επίσης θέλει παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και για το 2013. Πιστή τήρηση του προϋπολογισμού χωρίς παρεκκλίσεις, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα έσοδα και συγκεκριμένα αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Παράλληλα εκτιμούν με δικούς τους υπολογισμούς ότι υπάρχει «μαύρη» τρύπα στα έσοδα 1 δισ. ευρώ κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί το υπουργείο Οικονομικών. Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» με στόχο να καταφέρουν να εκταμιευθούν τα 2.8 δισ. του Μαρτίου που ήδη έχουν καθυστερήσει.

ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στο ζήτημα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης κρατώντας αποστάσεις στα θέματα της απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων και στο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.

ΔΗΜΑΡ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στη Real News της Κυριακής, δήλωσε αντίθετος με την παράταση της επιβολής του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ θεωρώντας ότι τυχόν συνέχιση του αποτελεί νέο μέτρο που πρέπει να περάσει από τη Βουλή, και που η ΔΗΜΑΡ θα το καταψηφίσει. Η ΔΗΜΑΡ θα προσέλθει στη σύσκεψη με θέση ότι η αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) από ένα μειωμένο ενιαίο φόρο ακινήτων, η μείωση της επιβάρυνσης από δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών με αυξημένο αριθμό δόσεων και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αποτελούν μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για να ελαφρωθούν τους πολίτες και για να υπάρξει μεγαλύτερη συγκέντρωση εσόδων.

Λύση;

Οι πληροφορίες θέλουν ως επικρατέστερη συμβιβαστική λύση τη μείωση του «χαρατσιού» σε ποσοστό της τάξης του 15% με 20%, με ταυτόχρονη –και δημοσιονομικά ισοδύναμη- αύξηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Σε προπαρασκευαστική συνάντηση, που είχε τη Δευτέρα ο κ. Στουρνάρας με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν υπήρξε κατάληξη και έτσι το ζήτημα παραπέμφθηκε στους αρχηγούς, όλα θα κριθούν λοιπόν σήμερα…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει