Κυρώσεις στην αντιπρόεδρο της Νικαράγουας και στον σύμβουλο εθνικής ασφαλείαςΗ κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να κλιμακώσει την πίεση που ασκεί σε αυτήν της Νικαράγουας, ανακοινώνοντας την επιβολή κυρώσεων σε μέλη του στενού κύκλου του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

Βασιζόμενο σε νέο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το υπουργείο Οικονομικών θα παγώσει τους τυχόν πόρους που διαθέτουν στις ΗΠΑ η αντιπρόεδρος της Νικαράγουας και σύζυγος του Ορτέγα, η Ροσάριο Μουρίγιο, και ο Ερνέστο Μονκάδα Λάου, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Νικαραγουανού προέδρου.

Αποφασίστηκε επίσης να απαγορευθεί η είσοδος των Μουρίγιο και Μονκάδα Λάου στην επικράτεια των ΗΠΑ και στους Αμερικανούς πολίτες αλλά και τους αμερικανικούς χρηματοοικονομικούς θεσμούς να συναλλάσσονται μαζί τους.

Ωστόσο στελέχη της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι αυτού του είδους οι κυρώσεις δεν έχουν νόημα, διότι η Μουρίγιο και ο Μονκάδα Λάου δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους.

Η Ουάσινγκτον είχε ήδη επιβάλει σειρά κυρώσεων σε πολλά ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης της Νικαράγουας τον Ιούλιο.

Στη χώρα της κεντρικής Αμερικής ξέσπασαν τον Απρίλιο διαδηλώσεις και επεισόδια που πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης. Αφορμή στάθηκε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις και στο ασφαλιστικό σύστημα. Η αντιπολίτευση, η εκκλησία και μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αποδύθηκε σε μια εκστρατεία σκληρής καταστολής. Η κυβέρνηση του Ορτέγα αντέτεινε πως απέτρεψε μια απόπειρα πραξικοπηματικής ανατροπής της.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πολύμηνες ταραχές, ενώ η οικονομία της Νικαράγουας υπέστη βαρύ πλήγμα.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018, 03:07

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει