Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Κύπριοι και Ρώσοι επιχειρηματίες μιλούν για το κυπριακό «κούρεμα»

Έκκληση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση με το «κούρεμα» απηύθυναν Κύπριοι επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα, ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Νίκος Σιακόλας σε δηλώσεις του κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ικετεύω, διότι δεν μπορώ να διανοηθώ το μέγεθος του χάους και της καταστροφής που θα προκληθεί αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επιχειρηματίας κ. Παύλος Φωτιάδης δήλωσε ότι, ανεξάρτητα από το αν ψηφιστεί ή όχι η σύμβαση, η εμπιστοσύνη δεν ανακτάται με την απόρριψη του νομοσχεδίου. Σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί, συμπλήρωσε, η χώρα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφή.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, οι επιχειρηματίες έχουν καταθέσει προτάσεις με κίνητρα στην κυβέρνηση, προκειμένου να μην προκληθεί φυγή των καταθέσεων, αλλά δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο επιχειρηματίας από τη Λεμεσό, κ. Νικολαΐδης, πρότεινε, αντί «κουρέματος», να εξασφαλιστεί το ίδιο ποσό (5,8 δισ. ευρώ) με δανεισμό από τους καταθέτες, με το ίδιο επιτόκιο -2,5%- που θα δανειστεί η Κύπρος το υπόλοιπο ποσό από το μηχανισμό. Όπως είπε, οι καταθέτες, ξένοι και ντόπιοι, θα πρέπει να δώσουν το ποσό με 2,5% για πέντε χρόνια. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι είναι προτιμότερο να κλείσουν οι επιχειρήσεις, αφού οι τράπεζες θα είναι κλειστές.

Αντίδραση Ρώσων επιχειρηματιών

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Ρώσος επιχειρηματίας στη Λεμεσό κ. Ντιμίτρι Πλοκόφ είπε ότι «οι επιπτώσεις από το «κούρεμα» θα είναι τεράστιες για όλους. Η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα που θα εισάγει τέτοια φορολογία και η εικόνα της έχει αμαυρωθεί. Οι Ρώσοι επιχειρηματίες θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση και την κρίση και δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις στους καταθέτες, είτε με ομόλογα είτε με έσοδα από το φυσικό αέριο».

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει