Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Κύπρος: Διαπραγματεύσεις για δάνειο €2,5 δισ. από τη Ρωσία

Σε διαπραγματεύσεις με τη ρωσική κυβέρνηση για τη χορήγηση δανείου με ευνοικούς όρους βρίσκεται η Κύπρος, δηλώνει στο Stockwatch, o Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμία.

Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε πως η Κύπρος στοχεύει να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο δάνειο να συνεισφέρουν και άλλες χώρες με τις οποίες διαπραγματεύεται η Κύπρος.

«Ναι, η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και λίγες βδομάδες άνοιξε κανάλι επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση για σύναψη μεγάλου και με ευνοϊκούς όρους δανείου», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, για να διευκρινίσει ότι δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα το ύψος του δανείου.

«Εμείς έχουμε θέσει ως στόχο να συνάψουμε ένα δάνειο περίπου στα €2,5 δισ. αλλά δεν θα προέλθει μόνο από τα κρατικά ρωσικά ταμεία», είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Ο κ. Καζαμίας δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα συνομολογηθεί η συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα κάποιες λεπτομέρειες ασήμαντες ως προς την αίσια κατάληξη της συμφωνίας.

Επεσήμανε ότι ανεξάρτητα από τη σύναψη του οποιουδήποτε δανείου, η κυβέρνηση και ειδικότερα το ΥΠΟΙΚ θα συνεχίσουν τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν για τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Επίσης, ο κυπριακός Τύπος μεταδίδει πως το ρωσικό δάνειο ενδέχεται να εκδοθεί με επιτόκιο 4,5% και διάρκεια 5 ετών. Σημειώνεται ότι το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ καλύπτει σχεδόν όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου για το 2012 από ομόλογα που ωριμάζουν.

Ο υπουργός επέμεινε πάντως το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ότι οι όροι δανεισμού είναι ευνοϊκοί και ότι δεν δημιουργούν εξάρτηση στη Ρωσία, αναφέρει το Stockwatch.

Σύγκρινε μάλιστα τη χορήγηση δανείου με τις ρωσικές καταθέσεις δισεκατομμυρίων που υπάρχουν σε κυπριακές τράπεζες, και υποστήριξε ότι το εν λόγω δάνειο δεν δημιουργεί περισσότερη εξάρτηση από ότι αυτές.

Πηγή:www.capital.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει