Κ. Αγοραστός: «Εμβαθύνουμε τις συνεργασίες και χρειαζόμαστε ένα βήμα συνεισφοράς απ’ όλους»

-Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα έργα του ΕΣΠΑ μεταξύ περιφερειάρχη Θεσσαλίας και αιρετών των Β. Σποράδων

Την κεντρική θέση της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας για στενή συνεργασία με τους Δήμους με βάση το τρίπτυχο «κοινές πρωτοβουλίες, συνέργειες, αποτελεσματικότητα» εξέφρασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στον δήμαρχο Σκιάθου κ. Νίκο Πλωμαρίτη, την αντιδήμαρχο Σκοπέλου κ. Γιώτα Αγγελέτου και τον αντιδήμαρχο Αλοννήσου κ. Ορέστη Παπαχρήστο κατά τη συνάντησή τους στην έδρα της Περιφέρειας. «Θέλησή μας είναι να συνεργαστούμε στο πλαίσιο των υφιστάμενων σήμερα σχέσεων αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού αλλά και να ανοίξουμε νέους δρόμους προς όφελος των πολιτών και του τόπου μας», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός, ενώ ανέφερε και τη βούλησή του να συνεργαστεί στενά με τους Δήμους των Β. Σποράδων για την εκπόνηση ενός «Ειδικού Νησιωτικού Προγράμματος» για τις Β. Σποράδες.

Αναλυτικά τα έργα που συζητήθηκαν και αφορούν τη Σκιάθο είναι:

Το πρόβλημα της ύδρευσης, για το οποίο χρειάζεται να ολοκληρωθεί η μελέτη ώστε να μπορέσει να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Το Κέντρο Υγείας για το οποίο έχει ξεμπλοκάρει πλέον το θέμα της χωροθέτησης και μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Για το Master Plan του λιμανιού ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και συνεχίζεται η αξιολόγηση των συμμετεχόντων ώστε να προκύψει ο ανάδοχος, ενώ για το ζήτημα του 3ου ολοήμερου νηπιαγωγείου προϋπολογισμού ύψους 852.000 ευρώ το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αναμένουμε το Τεχνικό Δελτίο. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν ακόμη τα αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, που θα εκτελεσθούν σε περιοχές όπως οι Κουκουναριές, η Αγία Παρασκευή, ο Τρούλος και οι Αχλαδιές, η κινητή μονάδα ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ ο κ. Κ. Αγοραστός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη ανάδειξη του αναδόχου των έργων επέκτασης του αεροδρομίου που θα το καταστήσουν σύγχρονο και λειτουργικό.

Αναφορά έγινε και για την οριοθέτηση του αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή «Κοχύλι» Σκιάθου, ενώ ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο leader αλιείας, του οποίου διεκδικεί την έγκριση, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του δαπέδου στο ανοιχτό γυμναστήριο.

Σε ότι αφορά τη Σκόπελο, ιδιαίτερη μνεία έγινε για τα κατολισθητικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς και η οδική σύνδεση με το ΧΥΤΑ για την οποία μετά την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών από πλευράς Δήμου θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν και στο θέμα της εισόδου της Σκοπέλου απ’ την πλευρά του λιμανιού για την οποία ωριμάζει η μελέτη και θα αξιολογηθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι ξεκινάνε και οι εργασίες καθαρισμού των λιμανιών Λουτρακίου και Σκοπέλου έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των λιμενικών υποδομών.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε εργολαβίες διαγράμμισης και σηματοδότησης των οδικών δικτύων της σκοπέλου αλλά και των υπολοίπων νησιών των Β. Σποράδων, για την ασφαλή κυκλοφορία των κατοίκων και των τουριστών, ενώ για το Master Plan ανέφερε ότι βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των ενστάσεων.

Επίσης μνεία έγινε και για το έργο «Κατασκευή Λιμενοδεξαμενής Πανόρμου Σκοπέλου» προϋπολογισμού 7.149.688 ευρώ.

Για την Αλόννησο κυρίαρχο θέμα ήταν η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και τα αναμενόμενα οφέλη που θα υπάρξουν στην περιοχή. Ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την υλοποίηση του βραβευμένου έργου του Προτύπου Καινοτόμου Σχεδίου Ανάπτυξης (Π.Κ.Σ.Α.) με τίτλο «Άνω Μαγνήτων Νήσοι», το οποίο «αποτελεί κορυφαία έκφραση ανάπτυξης και προβολής των ενάλιων πολιτιστικών θησαυρών της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο πολιτισμού και κάνουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για να αναδειχθεί τόσο ο θαλάσσιος πλούτος της χώρας, όσο και ο αρχαίος ναυτικός πολιτισμός της. Ακόμη συζητήθηκαν:

– Η πρόταση που κατατέθηκε στο Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ που αφορούν το ταχυδιυλιστήριο και την ύδρευση της Αλοννήσου,

– Το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) Δήμου Αλοννήσου η μελέτη του οποίου χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας

– Το αλιευτικό καταφύγιο στο Βότση προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ το οποίο θα κατατεθεί για χρηματοδότηση από τομεακό πρόγραμμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας, μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας και Δήμου

– Τα ώριμα έργα που πρόκειται να προταθούν στις ανοικτές προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αφορούν: 1) Προσθήκη αιθουσών και γραφείου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείο Αλοννήσου προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, 2) Αποκατάσταση και ανάδειξη μεταβυζαντινών εκκλησιών Αλοννήσου προϋπολογισμού 467.000 ευρώ, 3) Αντιπλημμυρικά έργα – δίκτυα αποχέτευσης προϋπολογισμού 847.500 ευρώ.

– Η κατασκευή Λιμενοδεξαμενής και αγωγού μεταφοράς Καστανιάς προϋπολογισμού 7.983.000

Για το Θαλάσσιο πάρκο ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε ότι: «αποτελεί ισχυρό πόλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και χρειάζεται να πάρουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την περαιτέρω ενδυνάμωση του».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νίκος Πλωμαρίτης δήλωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας κ. συγκεκριμένα προς τον περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει για τα νησιά της Θεσσαλίας. Βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή και από κοινού εργαζόμαστε για να μπορέσουν οι Β. Σποράδες να βρεθούν στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος και να έχουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνο για τους κατοίκους των νησιών, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει