Κ. Αγοραστός: Ο ΕΛΓΑ πρέπει εκ νέου να συσταθεί…

ΗΧΗΤΙΚΟ: “Πρέπει να τρέξει γρήγορα το ΕΣΠΑ στον αγροτικό τομέα και σε άλλους τομείς, καθώς το Βrexit μπορεί να δημιουργήσει μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού”

«O EΛΓΑ πρέπει να συσταθεί εκ νέου εξαιτίας των έκτακτων καιρικών φαινομένων που τείνουν να γίνουν μόνιμα», δήλωσε στον Flash 96,0 F.M. και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Κώστας Αγοραστός.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να τρέξει γρήγορα το ΕΣΠΑ στον αγροτικό τομέα και σε άλλους τομείς, καθώς το Βrexit μπορεί να δημιουργήσει μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά τις χώρες που διαθέτουν πρόγραμμα από την Ευρώπη και δεν έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του, ή δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει να το απορροφήσουν.

 

Αναλυτικά

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη εποχή, δεν μπορούν τα προβλήματα να χρονίζουν και να τα μεταθέτουμε στο μέλλον. Γιατί όσο μεταθέτεις τα προβλήματα στο μέλλον και δε δίνεις λύσεις τώρα, χάνεις. Π.χ. αν δεν τρέξουμε γρήγορα το ΕΣΠΑ και στον αγροτικό τομέα και στους άλλους τομείς, το Brexit μπορεί να δημιουργήσει μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Που αυτή η μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα επηρεάσει εκείνες τις χώρες οι οποίες έχουν προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρώπη και δεν έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος, ή δεν έχουν ξεκινήσει να απορροφήσουν. Άρα αυτό πρέπει να το συνεκτιμήσουμε και πρέπει να κάνουμε στρατηγικές ανάλογα με τα γεγονότα τα οποία συμβαίνουν και επηρεάζουν την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα κατ’ επέκταση. Γι’ αυτό χρειάζεται συνεργασία, συνέπεια, ταχύτητα, μεγάλη ταχύτητα. Μόνο με μεγάλες ταχύτητες η ζωή μας θα αλλάξει.

Έχω εικόνα και ήχο από όλη την χώρα. Έχω περιοδεύσει σε όλη τη χώρα, υπάρχουν προβλήματα από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα τα οποία τείνουν να γίνουν μόνιμα. Αυτά τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα φέρνουν αλλαγές και ζημιές στην παραγωγή της χώρας, άρα στους αγρότες, και αυτό δημιουργεί προβλήματα. Συνεπώς, πρέπει ο ΕΛΓΑ να συσταθεί εκ νέου. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι ένας παλιός κανονισμός – έχουν δημιουργηθεί νέες ασθένειες στα ζώα, στα φυτά, στα πουλερικά και ούτω καθεξής. Αυτό απαιτεί να εναρμονιστεί, πρέπει να εναρμονίσουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ για τις νέες συνθήκες τις οποίες ζούμε. Και να αποκτήσουμε έναν οδικό χάρτη ο οποίος να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να ξέρει τι, πώς, πότε και πού. Γιατί εδώ μπερδεύονται όλοι, όλοι πηγαίνουν, κάνουν δηλώσεις και παραπλανούν την πραγματικότητα. Πρέπει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο πτηνοτρόφος, οι άνθρωποι που ασχολούνται στον αγροτικό τομέα, να ξέρουν από την αρχή μέχρι το τέλος πώς να διαχειριστούν τη ζημιά τους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει