Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Κ. Καρτάλης: Θετικό το Υπουργείο Οικονομίας στην αναβάθμιση των λιμανιών των Σποράδων

Τα ανοικτά ζητήματα των λιμανιών στις Σποράδες καθώς και των ακτοπλοικών συγκοινωνιών έθεσαν ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σποράδων Π. Μελαχροινάκης στο Γενικό Γραμματέα Λιμένων Θ. Πάλλη και το Γενικό Γραμματέα Θαλασσίων Υποθέσεων Ν. Λίτινα κατά τη συνάντηση τους στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Κατά τη σύσκεψη έγινε ειδικότερη αναφορά στο πρόβλημα της υποχώρησης του κρηπιδώματος στο λιμάνι Σκιάθου και στο αντίστοιχο πρόβλημα στο λιμάνι του Αγνώντα. Παρουσιάσθηκαν από τον Πρόεδρο του ΛΤΣ οι ενέργειες εκβάθυνσης των λιμένων Σκοπέλου και Λουτρακίου., η πρόοδος των Μάστερ Πλαν για τα ίδια λιμάνια καθώς και για αυτό της Σκιάθου και εξετάσθηκαν αναλυτικά οι ανάγκες των όλων λιμένων τόσο σε ότι αφορά στις απαιτούμενες μελέτες ωρίμανσης αλλά και χρηματοδότησης.

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας δεσμεύθηκε να προτάξει όλες τις αναγκαίες πολιτικές ενέργειες για την έγκαιρη δημοπράτηση του έργου του λιμένος Σκιάθου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ σε ότι αφορά στο λιμάνι του Αγνώντα ανακοίνωσε ότι το εντάσσει στα λιμάνια άμεσης προτεραιότητας για επισκευαστικές εργασίες, γεγονός που ενισχύει τις προοπτικές χρηματοδότησης του έργου από τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2012.

Παράλληλα συμφώνησε στη δρομολόγηση με δαπάνες του ΕΣΠΑ των αναγκαίων μελετών που θα εισηγηθεί το Λιμενικό Ταμείο μετά από συνεργασία με τους Δήμους Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου. Τέλος παρουσίασε τις προοπτικές ένταξης των λιμένων των Σποράδων στην πολιτική τουρισμού κρουαζιέρας. Όπως σημείωσε ο Κ. Καρτάλης «Υπήρχε θετικό κλίμα και προτάχθηκαν οι ενέργειες και τα έργα που θα βελτιώσουν τις τεχνικές δυνατότητες των λιμένων.

Σε ότι αφορά στις ακτοπλοικές συγκοινωνίες, παρουσίασα τη δυσάρεστη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη διακοπή σύνδεσης με Αγιο Κωνσταντίνο και ζήτησα να εξαντληθεί κάθε νομική φόρμουλα ώστε οι Σποράδες να εξυπηρετούνται και το χειμώνα από το δρομολόγιο Κύμης-Σκύρου. Δόθηκαν υποσχέσεις και αναμένουμε τα αποτελέσματα.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει