Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Λαγκάρντ: «Είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε την Ελλάδα»

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kριστίν Λαγκάρντ δήλωσε, σε συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel, ότι η τρόικα «θα κάνει τα πάντα για να γίνει και πάλι η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και να μπορέσει η χώρα να εξυπηρετήσει το χρέος της», προειδοποιώντας, παράλληλα, για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Ερωτώμενη για το αν είναι καλή ιδέα η έξοδος της Ελλάδας από τη ευρωζώνη, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε:

«Πρώτον, δεν το αποφασίζω εγώ αυτό. Δεύτερον, πιστεύω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, είτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ ή το ΔΝΤ είτε τα μέλη της Ευρωζώνης, είναι αποφασισμένοι να λειτουργήσει το πρόγραμμα για τη διάσωση της Ελλάδας και κατ’ επέκταση του ευρώ. Θα κάνουν τα πάντα για να γίνει και πάλι η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και να μπορέσει η χώρα να εξυπηρετήσει το χρέος της».

Σε ερώτηση για το αν αμφισβητείται ο μηχανισμός διάσωσης συνολικά, από τις χώρες που προβάλλουν εμπόδια, ζητώντας εγγυήσεις από την Ελλάδα, όπως η Φινλανδία, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι «οι χώρες της Ευρωζώνης επεξεργάζονται μια λύση, η οποία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες κάθε χώρας ξεχωριστά. Μια λύση κομμένη και ραμμένη μόνο στα μέτρα της Φιλανδίας, που δεν θα ταιριάζει σε καμιά άλλη χώρα, δεν πρέπει να υπάρξει. Είμαι σίγουρη ότι τα μέλη της Ευρωζώνης έχουν συνείδηση της ευθύνης τους και θα βρουν μια λύση».

Για το φόβο νέας ύφεσης η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι ξέσπασε μια νέα κρίση εμπιστοσύνης μεσα στο καλοκαίρι, η οποία επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση παγκοσμίως. Γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, «προκειμένου να αποτραπεί ένας επαπειλούμενος φαύλος κύκλος».

Η κ.Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε της διαπίστωσης των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη μπορεί να έχει έλλειμμα ιδίου κεφαλαίου, που φτάνει μέχρι και τα 200 δις ευρώ. «Γενικώς θεωρούμε αναγκαία την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, έτσι ώστε να ισχυροποιηθούν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της κρίσης δημοσίου χρέους και της αδύναμης ανάπτυξης», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Πρόσθεσε δε ότι η αύξηση του ιδίου κεφαλαίου είναι αναγκαία για να εμποδίσει και την περαιτέρω μετάδοση του προβλήματος. Αναφερόμενη στις δυσοίωνες προοπτικές, η επικεφαλής του ΔΝΤ συνέστησε «να προσαρμόσουν οι χώρες αναλόγως το πρόγραμμα λιτότητάς τους και να δρομολογήσουν μέτρα που προωθούν την ανάπτυξη».

Όσον αφορά τις διευρυμένες αρμοδιότητες του EFSF, η κ.Λαγκάρντ επεσήμανε τη νέα ευελιξία του μηχανισμού, που έγκειται στην προστασία των τραπεζών, στη χορήγηση βοήθειας σε ρευστό στις χώρες που έχουν ανάγκη και στην επαναγορά ομολόγων από χώρες πληττόμενες από την κρίση.

Τέλος, τόνισε ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου δεν θα πρέπει να υποβαθμίζονται από τις αγορές, εφόσον οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υποσχέθηκαν να κάνουν τα πάντα για την διάσωση του ευρώ.

ΠHΓΗ: Το Βήμα/Newpost

Μπορεί επίσης να σας αρέσει