Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Λύθηκε το μυστήριο σχετικά με το νερό στην ατμόσφαιρα του Κρόνου

Νερό το οποίο αποβάλλεται από τον φεγγάρι του Κρόνου, Εγκέλαδο, είναι αυτό που δημιουργεί γιγάντιους δακτυλίους πλάσματος από υδρατμούς γύρω από τον πλανήτη Κρόνο.

Η ανακάλυψη που έγινε από το τηλεσκόπιο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος , Herschel, λύνει το 14χρονο μυστήριο εντοπίζοντας την πηγή νερού που τροφοδοτεί την ανώτερη ατμόσφαιρα του Κρόνου.

Η ανακάλυψη αυτή, έχει ακόμα μία σημασία, μιας και έτσι ο Εγκέλαδος είναι το μοναδικό φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα το οποίο να επηρεάζει τη χημική σύνθεση του κεντρικού πλανήτη του.

Ο Εγκέλαδος αποβάλλει περίπου 250 κιλά νερού υπό μορφή ατμού το δευτερόλεπτο, διαμέσου πιδάκων στο νότιο τμήμα του, το οποίο είναι γνωστό ως Tiger Stripes.

Το συνολικό πάχος των δακτυλίων είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό της διαμέτρου του Κρόνου, όμως είναι μία φορά λεπτό σαν την ακτίνα του πλανήτη.

Παρά το μεγάλο μέγεθος των δακτυλίων, δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι τώρα, γιατί ο ατμός δεν είναι ορατός στο ορατό φως, όμως το Herschel χάρη στα όργανα με υπέρυθρες που διαθέτει ήταν σε θέση να τους καταγράψει.

Για πρώτη φορά είχαν εντοπιστεί το 1997, όμως δεν είχε δοθεί εξήγηση για την πηγή του νερού. Σύμφωνα με μοντέλα σε υπολογιστή, υπολογίζεται ότι ένα 3 με 5% του νερού που αποβάλλει το φεγγάρι καταλήγει σε αυτούς τους δακτυλίους.

Το μεγαλύτερο μέρος όμως των ατμών ή χάνεται στο διάστημα ή καταλήγει σε κάποιο από τα υπόλοιπα φεγγάρια του πλανήτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει