Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Μείωση εισφορών στην ΕΕ προκειμένου να καταβάλουν αποζημιώσεις ζητούν Βρετανοί βουλευτές

Προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητούν οι πόροι για τις αποζημιώσεις σε Βρετανούς υπηκόους λόγω του «κουρέματος» καταθέσεων στην Κύπρο, να προέλθουν από τη μείωση της επόμενης βρετανικής εισφοράς στον κοινοτικό προϋπολογισμό κατέθεσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ομάδα βουλευτών.
Στο ψήφισμα, μάλιστα, επικρίνεται η κίνηση να ληφθούν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο «χωρίς άδεια από την ΕΕ».
Δεν είναι, μάλιστα, το μοναδικό σχετικό προσχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε, καθώς σε αντίστοιχη κίνηση προέβη και ο ανεξάρτητος βουλευτής Τζορτζ Γκάλογουεϊ, ο οποίος καλεί τη Βουλή των Κοινοτήτων να υιοθετήσει την πρόταση έκκλησης προς τη βρετανική κυβέρνηση να εμπλακεί ενεργά με τους εταίρους της ΕΕ και τις ρωσικές αρχές ώστε να βρεθεί μια λύση «που θα σταθεροποιεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και θα καθησυχάζει τους καταθέτες σε όλη την ΕΕ».
Στο κείμενο του Γκάλογουεϊ η διάσωση της Κύπρου χαρακτηρίζεται καταστροφική, σημειώνεται η εύλογη ανησυχία καταθετών σε όλη την ΕΕ ότι ίσως χάσουν τμήμα των αποταμιεύσεών τους, επισημαίνεται ότι οι επιπτώσεις στις κυπριακές τράπεζες απειλούν με διάδοση της κρίσης που θα προκαλούσε χάος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα οδηγούσε σε περαιτέρω σοβαρή ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και ότι η Βρετανία δε θα μείνει ανεπηρέαστη από το «ωστικό σοκ» που προέρχεται από την Κύπρο.
Ο Γκάλογουεϊ καταλογίζει, τέλος, στη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν έπραξε αρκετά για να βρεθεί μια λύση στην κυπριακή κρίση, την οποία αποδίδει εν μέρει στη «νεοφιλελεύθερη πολιτική απορρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος παγκοσμίως».
Πηγή – Protothema.gr
Μπορεί επίσης να σας αρέσει