Μείωση των τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο για πρώτη φορά από το 2016


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020, 13:11

Μειώθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο – ενώ οι αγορές ανέμεναν μία μικρή αύξηση – λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση της Eurostat, η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 7,9% τον Ιούλιο από 7,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters ανέμεναν μία αύξησή της στο 8%.

Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 0,2% σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019), ενώ οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters προέβλεπαν μία ετήσια αύξησή τους κατά 0,2%.

Η τελευταία φορά που οι τιμές είχαν μειωθεί σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη ήταν τον Μάιο του 2016 κατά 0,1%.

Οι τιμές ενέργειας έκαναν βουτιά 7,8% σε ετήσια βάση, σε συνέχεια της πτώσης τους κατά 8,4% τον Ιούλιο. Οι τιμές των μη βιομηχανικών αγαθών υποχώρησαν επίσης κατά 0,1% μετά την αύξησή τους κατά 1,6% τον Ιούλιο.

Ο δομικός πληθωρισμός – που δεν υπολογίζει τις άστατες τιμές ενέργειας όπως και τις ευμετάβλητες τιμές των νωπών τροφίμων – μειώθηκε στο 0,6% σε ετήσια βάση από 1,3% τον Ιούλιο και ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μία μείωσή του στο 1,1%.

Αν δεν ληφθούν υπόψη ούτε οι τιμές του αλκοόλ και του καπνού, ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,4% από 1,2% τον Ιούλιο.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020, 13:11

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει