Μεγάλες αντιδράσεις στην Κίνα για το νομοσχέδιο περί του μεταναστευτικού


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020, 18:18

Μεγάλες αντιδράσεις στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης, που ευνοεί την απόκτηση του καθεστώτος μόνιμης παραμονής από ξένους υπηκόους.

Το κείμενο, που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει προξενήσει μία πλημμυρίδα από αρνητικά σχόλια, που αγγίζουν τα όρια της ξενοφοβίας σε μία χώρα που δεν έχει παράδοση στην υποδοχή μεταναστών. Ενδεικτικό στοιχείο της αντίδρασης της κοινής γνώμης αποτελεί το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ημέρες 3,6 εκατ. χρήστες ανάρτησαν σχόλιά τους στο κοινωνικό δίκτυο Weibo

«Είμαι εναντίον. Οι Κινέζοι είμαστε ήδη πολλοί. Σε βαθμό που δεν μπορούμε να βρούμε ένα σχολείο για τα παιδιά μας ή ένα ραντεβού στον γιατρό. Και τώρα θα πρέπει να αποδεχθούμε τον ανταγωνισμό των ξένων;», διερωτάται ενδεικτικά ένας χρήστης του δικτύου Weibo, απηχώντας το γενικό πνεύμα που κυριαρχεί στη χώρα απέναντι στο θέμα.

«Όσο δεν καταργείται η πολιτική του περιορισμού των γεννήσεων(στα δύο παιδιά), εμείς ποτέ δεν θα δεχθούμε ούτε έναν ξένο», τονίζει ένας άλλος, εκφράζοντας την ανησυχία μήπως οι ξένοι θα χαίρουν περισσότερων προνομίων σε σχέση με τους πολίτες της Κίνας.

Επίσης, σημαντικός αριθμός από χρήστες του διαδικτύου επιτίθενται ανοικτά «στους μαύρους», στους οποίους καταλογίζουν συμπεριφορές παραβατικές ή εν γένει μη συνάδουσες προς τα κινεζικά ήθη κι έθιμα.

Δεν είναι όμως όλα τα σχόλια αρνητικά: «υποστηρίζω το νομοσχέδιο. Όμως υπό την προϋπόθεση ότι το καθεστώς μόνιμης παραμονής θα δοθεί σε ανθρώπους που το αξίζουν πραγματικά», υπογραμμίζει ένας χρήστης.

Λιγότερο από το 1% των ξένων που διαμένουν στην Κίνα έχουν αποκτήσει καθεστώς μονίμου κατοίκου.

Το μεταναστευτικό νομοσχέδιο κατατίθεται για ανοικτή διαβούλευση έως τις 27 Μαρτίου την ώρα που η κυβέρνηση επιζητεί να προσελκύσει ανθρώπους μεγάλης επαγγελματικής εξειδίκευσης κι επενδύσεις από το εξωτερικό.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020, 18:20

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει