Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Μειώνεται η ψαλίδα μεταξύ Κόμματος Εργαζομένων και ακροδεξιώνΟ υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένων για την προεδρία Φερνάντο Χαντάντ εμφανίζεται να μειώνει την ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου από τον ακροδεξιό υποψήφιο Ζαΐχ Μπολσονάρου στον πρώτο γύρο των εκλογών της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ibope.

Ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει το 28% των προθέσεων ψήφου στον πρώτο γύρο των εκλογών, ίδιο ποσοστό σε σχέση με δημοσκόπηση της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα. Ο Χαντάντ αυξάνει τα ποσοστά του κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 22%, όπως δείχνει η σφυγμομέτρηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Estado de S.Paulo και στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo TV.

Στο πιθανό σενάριο επαναληπτικών εκλογών, στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, ο Χαντάντ συγκεντρώνει το 43% και ο Μπολσονάρου το 37%. Την περασμένη εβδομάδα, το Ibope κατέγραφε ισοπαλία των δύο υποψηφίων στο 40%.

Ο κεντροαριστερός Σίρο Γκόμεζ συγκεντρώνει σταθερά το 11% στην πρόθεση ψήφου, ο εκλεκτός των επενδυτών Ζεράλντο Αλκμίν το 8% και η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα το 4%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με δείγμα 2.506 ψηφοφόρους σε όλη τη Βραζιλία το Σάββατο και την Κυριακή και το περιθώριο στατιστικού λάθους είναι +/- 2%

Ο Μπολσονάρου, ένας ακροδεξιός πολιτικός που πολιτεύεται με μια πλατφόρμα υπέρ της τήρησης του νόμου και της τάξης και κατά της διαφθοράς, βρίσκεται στην εντατική λόγω τραυμάτων από επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε στη διάρκεια ενός συλλαλητηρίου.

Ο Χαντάντ αντικατέστησε πριν εννέα ημέρες τον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ως υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένων.

Μανιφέστο κατά του Μπολσονάρου υπέρ της δημοκρατίας

Περίπου 400 Βραζιλιάνοι διανοούμενοι, καλλιτέχνες, δικηγόροι, αθλητές, οικονομολόγοι και επιχειρηματίες, ανάμεσα τουςοι μουσικοί Σίκο Μπουάρκε και Ζιλμπέρτο Ζιλ, οι ηθοποιοί Βάγκνερ Μόουρα και Άλις Μπράγκα και ο σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέγιες, υπέγραψαν ένα μανιφέστο υπέρ της δημοκρατίας και ενάντια στον υποψήφιο της ακροδεξιάς Μπολσονάρου.

«Είμαστε διαφορετικοί, έχουμε διανύσει διαφορετικές προσωπικές και δημόσιες πορείες, ψηφίζουμε αλλιώτικους υποψηφίους και κόμματα, υπερασπιζόμαστε διαφορετικούς σκοπούς, ιδέες και σχέδια, συχνά αντίθετα μεταξύ τους. Αλλά μοιραζόμαστε την αφοσίωσή μας στη δημοκρατία», έγραψαν οι υπογράφοντας του κειμένου που έφερε τίτλο: «Για τη δημοκρατία, για την Βραζιλία».

Οι συνυπογράφοντας προσθέτουν ότι: «η υποψηφιότητα του Ζαΐχ Μπολσονάρου αποτελεί μια ξεκάθαρη απειλή ενάντια στην κληρονομιά μας, στον πολιτισμό μας (…) Είναι αναγκαίο να ενώσουμε δυνάμεις για να υπερασπιστούμε την ελευθερία, την ανεκτικότητα και τη συλλογική μας μοίρα».

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση μιας άλλης δημοσκοπικής εταιρείας Datafolha, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Μπολσονάρου φέρεται να συγκεντρώνει το 28% των προθέσεων ψήφου, ο Χαντάντ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 16%, και Σίρου Γκόμις το 13%.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει