Μελέτη για μουσειακή αποθήκη στην Πιερία

Τα ιστορικά ευρήματα της περιοχής φυλάσσονται τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπως και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, λόγω ανεπάρκειας των υποδομών στην περιοχή.

Ωστόσο, ο όγκος των ευρημάτων που χρονολογούνται από τη Νεολιθική έως την Ελληνιστική εποχή, καθιστά επιτακτική την ανάγκη κατασκευής της μουσειακής αποθήκης, το κόστος για την δημιουργία της οποίας είναι υποπολλαπλάσιο από αυτό για την κατασκευή ενός νέου μουσείου.

Ο Δήμος Μακρύγιαλου Πιερίας παραχωρεί οικόπεδο συνολικού εμβαδού περί τα 6,500 τετραγωνικά μέτρα, για 25 χρόνια, με τον όρο ότι το ΥΠΠΟΤ θα αποπερατώσει τις εργασίες του κτιρίου που θα στεγάσει τα ευρήματα.

Στα ευρήματα που θα εκτίθενται σε 37 προθήκες, συμπεριλαμβάνονται πήλινες σφραγίδες, μαρμάρινα αγγεία, κοσμήματα από την πρώιμη, μέση και ύστερη εποχή του Χαλκού καθώς επίσης και γυάλινα αγγεία από ταφές του 5ου και 4ου αιώνα, κοσμήματα χρυσά και αργυρά από ταφές στα νεκροταφεία της Πύδνας. Ανάμεσα στα εκθέματα θα βρίσκονται επίσης σύνολα πήλινων αγγείων από την αρχαία Πύδνα και ένας ανάγλυφος αμφορέας από λουλούδια κίτρους της ρωμαϊκής εποχής.

Η μουσειακή αποθήκη θα είναι προσβάσιμη τόσο σε ερευνητές όσο και σε απλούς επισκέπτες.

Η ολοκλήρωση του οικοδομήματος θα γίνει με χρήματα που έχουν εξασφαλισθεί από το ΕΣΠΑ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει