Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Μετάθεση των φορολογικών υποχρεώσεων στα τέλη Απριλίου εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

«Θυσία» τα έσοδα Μαρτίου για να μη μπουν οι οφειλέτες στη “black list” εφορίας και Τειρεσία…

Κομφούζιο επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για τον αν θα δώσει τελικά ή όχι παράταση για την πληρωμή όλων των φόρων του Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου. Όλες οι ελληνικές τράπεζες θα μείνουν κλειστές λόγω του Πάσχα των καθολικών και έτσι, αν δεν δοθεί παράταση για την εφορία, δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν –χωρίς να φταίνε – να βγουν εκπρόθεσμοι, να πληρώσουν τόκους υπερημερίας, να χάσουν τις ρυθμίσεις χρεών που έκαναν ή και να πιαστούν στα δίχτυα του Τειρεσία και να κάνουν έως και 10 χρόνια για να ξαναβγούν!
Το οικονομικό επιτελείο έχει πολλούς λόγους για να θέλει να παρέμβει, αλλά έχει εγκλωβιστεί “μεταξύ σφύρας και Τρόικας”. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει -και εξ ανάγκης πλέον- να δώσει μια παράταση για την πληρωμή των φόρων ως την ερχόμενη Τρίτη. Από την άλλη όμως, η συγκυρία είναι περίεργη. Στο υπουργείο δεν μιλούν για μια απλή διοικητική απόφαση παράτασης, όπως τόσες άλλες, αλλά για έναν μεγάλο κίνδυνο που μπορεί να τινάξει «στον αέρα» τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Επιπλέον όμως επείγονται να δώσουν και … «συγχωροχάρτι» για όσους πλήρωναν τις τελευταίες δέκα μέρες με επιταγές κυπριακών τραπεζών το δημόσιο ή ιδιώτες προμηθευτές τους, αλλά κατά την εκκαθάριση τα διατραπεζικά συστήματα ΔΙΑΣ έβγαλαν τις πληρωμές τους άκυρες επειδή …δεν λειτουργούσαν τα συστήματα των τραπεζών και η συναλλαγή έμενε στη μέση. Τώρα στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται πως τυχόν βλάβη που θα προκληθεί σε κάποιον πολίτη ή επιχείρηση (λόγω πχ ανυπαίτιας εμπλοκής του στα “γρανάζια” του ΤΕΙΡΕΣΙΑ), θα μπορούσε να εγείρει και νομικές αξιώσεις σε βάρος των εμπλεκομένων τραπεζών, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Παρά τα εμπόδια, οι αποφάσεις δεν μπορεί να περιμένουν άλλο και θα πρέπει να ληφθούν οπωσδήποτε σήμερα ή το αργότερο έως και αύριο, παρότι ακόμα παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει