Μετά το σοκ, οι Αμερικανοί άρχισαν να αυτομαστιγώνονται

Οι Αμερικανοί είναι πυρ και μανία με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, τον οποίο κυρίως κατηγορούν ως «δάσκαλο που δίδασκε…» με την έννοια ότι απέτυχε να προβλέψει τη φούσκα των ακινήτων, τη κατάρρευση της Lehman Bros κλπ. το 2007, αλλά τώρα θυμήθηκε να κρίνει το δημόσιο χρέος.

Κάποιοι όμως της δίνουν και δίκιο, αρχίζοντας έτσι το «αυτομαστίγωμα» και τις ενοχές. Όπως ο Ezra Klein της Washington Post, που συμφωνεί πως η Standard & Poor’s όχι μόνο δεν προέβλεψε τη κρίση, αλλά τη προκάλεσε… αλλά όπως λέει «Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η σημερινή της διαπίστωση είναι λάθος… Απλά την έκανε, ως συνήθως, καθυστερημένα». Και συνεχίζει λέγοντας πως το πρόβλημα υπάρχει, και «δεν θα πρέπει να το κρύβουμε κάτω από το χαλί».

Πολύ συχνά, οι πιέσεις που ασκούν στην Ουάσιγκτον οι ομάδες συμφερόντων, οι ακτιβιστές, και οι διάφοροι σύμβουλοι, συντελούν, έστω ακούσια, σε μια πολιτική και οικονομική δυσλειτουργία. Πολλοί απορούν τόσο καιρό, για το πότε θα αρχίσουν τις ανάλογες πιέσεις και όσοι επιχειρηματίες κλπ. θέλουν ένα λειτουργικό πολιτικό σύστημα, διότι μόνο αυτό τους συμφέρει. Ε, λοιπόν, αυτή η υποβάθμιση μπορεί να αποτελεί την αρχή για κάτι τέτοιο, τονίζει ο Klein, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ πιθανόν πως θα ακολουθήσουν και άλλες «σφαλιάρες».

Ο οίκος διαπίστωσε την δυσλειτουργία της πολιτικής σκηνής στη Ουάσιγκτον, και την θεωρεί ως τον βασικό λόγο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. «Ποιος μας λέει ότι το δημόσιο χρέος μας δεν ενέχει σημαντικά ρίσκα;» καταλήγει ο Klein.

Κάτι ανάλογο ισχυρίζεται και το ΤΙΜΕ, το οποίο αναφέρει πως με τόσες σπατάλες και τόσο ανεξέλεγκτο δανεισμό όλα τα περασμένα χρόνια, «ήρθε ο καιρός να συμμαζευτούμε… καλά να πάθουμε… το αξίζαμε».

πηγή: antinews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει