Με «ιταλικό μοντέλο» οι κρατικές εγγυήσεις στα κόκκινα δάνεια

Τα θεμέλια για την δημιουργία μιας εταιρείας Asset Protection Scheme (APS) με στόχο την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των τραπεζών μπαίνουν, καθώς συστήνεται ομάδα εργασίας, η οποία θα λειτουργεί υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα συμμετέχουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι τράπεζες.

Η σύστασή της βρίσκεται στα σκαριά, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προσλάβει και σύμβουλο – πηγές αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η BlackRock – προκειμένου να στηρίξει στην σύσταση της APS.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι για το σχέδιο έχει κλειδώσει το «ιταλικό μοντέλο», δηλαδή οι εγγυήσεις του δημοσίου να δοθούν στα senior ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο του μπαράζ τιτλοποιήσεων ύψους 10-15 δισ. ευρώ που θα πραγματοποιήσουν την τριετία 2019-2021.

Υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή αναφέρει στο Euro2day.gr ότι η δημιουργία Asset Protection Scheme, με παροχή εγγυήσεων στα senior ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες, θα έχει ολοκληρωθεί το 3ο τρίμηνο του 2019 και είναι απαραίτητη καθώς όπως προσθέτει: «Χωρίς τις τιτλοποιήσεις οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν υποβάλλει οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό δεν βγαίνουν».

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις τονίζει ότι «με δεδομένο ότι οι εγγυήσεις στο πλαίσιο της Asset Protection Scheme, όπως αυτή εφαρμόσθηκε στην Ιταλία, έχουν αναδρομική ισχύ, αυτό ενισχύει έτι περαιτέρω τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα διενεργήσουν οι τράπεζες έως τότε». Όσον αφορά τον χρόνο που απαιτείται για την σύσταση της APS οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ο χρόνος περιορίζεται στους 6-9 μήνες, δεδομένου ότι υπάρχουν οι απαραίτητες εγκρίσεις για το ίδιο μοντέλο καθώς εφαρμόσθηκε στην Ιταλία.

«Σώζει» τα κεφάλαια-Μειώνει το ρίσκο

Σήμερα χωρίς τις εγγυήσεις η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβαρύνει τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού μιας τράπεζας και εν τέλει «τρώει» από τα κεφάλαιά της. Συγκεκριμένα, όταν μία τράπεζα προχωρά σε τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων εκδίδει ένα ομόλογο senior, το οποίο ο επόπτης την αναγκάζει να το κρατήσει, άρα κρατά και το ρίσκο (το προβληματικό κομμάτι). Για παράδειγμα όταν η τράπεζα έχει εκδώσει ένα senior ομόλογο (σ.σ. στο πλαίσιο της τιτλοποίησης) ύψους 1 δισ. ευρώ ισομερώς αυξάνεται και τα υπό κίνδυνο ενεργητικό (risk assets) της και άρα επηρεάζονται τα κεφάλαια.

Η Asset Protection Scheme θα έρθει μέσω των κρατικών εγγυήσεων να εγγυηθεί το κόστος της διακράτησης του risk asset και έτσι θα μηδενισθεί το ρίσκο του senior ομολόγου. Εν συνεχεία εφόσον υπάρχει αυτή η εγγύηση, το senior ομόλογο θα γίνει ratting (σ.σ. θα ανέβει η πιστοληπτική του ικανότητα) και η τράπεζα θα μπορεί να πουλήσει μέρος ή ολόκληρο σε τρίτους, γεγονός που θα ωφελήσει τα κεφάλαιά της. «Κι εφόσον υπάρχει αυτού του τύπου οι εγγυήσεις τότε η τιτλοποίηση θα γίνει πιο ελκυστική για τους επενδυτές», αναφέρει η ίδια πηγή.

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει