Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Μια ανάσα από τα χαμηλά έτους το ΧΑ

Βυθίστηκαν, για μια ακόμη φορά, οι τραπεζικές μετοχές στην Αθήνα και το χρηματιστήριο την ίδια ώρα που οι διαπραγματεύσεις στην Φρανκφούρτη δείχνουν ότι, οι δανειστές για να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα θα λάβουν επιτόκιο 6-7%, και ετήσιες πληρωμές!

Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, προτείνεται ένα υψηλότερο επιτόκιο και ετήσιες πληρωμές όταν η Ελλάδα θα γυρίσει σε ανάπτυξη προκειμένου οι ομολογιούχοι για να δεχθούν ζημιά 50% στην ονομαστική αξία των ομολόγων.

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν νέα πτώση για τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες κουβαλούν επί 24 μήνες και πλέον την αβεβαιότητα της έλλειψης ρευστότητας, κεφαλαίων και επισφαλειών. Και παράλληλα έστειλαν το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου στο χαμηλότερο κλείσιμο από τον Μάιο του 1993!

Μεγαλύτερη είναι, όμως, και η αβεβαιότητα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς κανείς μέτοχος δεν είναι διατεθειμένος να βάλει τα χρήματα. Εξαίρεση αποτελούν οι τράπεζες που ήδη έχουν βρει ξένους επενδυτές οι οποίοι θα δανείσουν τα χρήματα μ ένα υψηλό επιτόκιο, όπως το Κατάρ.

Πέραν της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου στην Ευρώπη συνεχίζεται οπ παραλογισμός επιτοκίων με το ιταλικό spread στο 7% και το Ισπανικό να φθάνει στις 475 μονάδες, ένα βήμα από το επιτόκιο χρεοκοπίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημείωσε πτώση στα 1,3499 δολάρια συνεχίζοντας την διολίσθηση. Παρά την κακή εικόνα στην αγορά ομολόγων, η κατάσταση στα χρηματιστήρια ήταν μικτή με το Παρίσι να καταγράφει μια μικρή άνοδο, ενώ τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Αγγλία σημείωναν πτώση.

Ειδικότερα στην Αθήνα, η αγορά έκλεισε μόλις δέκα μονάδες από το χαμηλό έτους με τον Γενικό Δείκτη να φθάνει στις 717,93 μονάδες καταγράφοντας πτώση 2,41%.

Πλήρης «εξαέρωση» για την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου με πτώση 15,63%. Πτώση 12,35% για την Eurobank, 11,63% για την Alpha Βank, 11,01% για την Μarfin Popular. Ρευστοποιήσεις και στην Marfin Popular με πτώση 11,01% και 4,60% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οι μοναδικές μετοχές οι οποίες έκλεισαν θετικά είναι η Ελλάκτωρ με άνοδο 4,24% και η Βιοχάλκο με 1,33%.

Πτώση άνω του 1% για τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ και απώλειες 0,83% για την Motor Oil και 0,99% για τον Μυτιληναίο. Στα 46,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη κυριαρχεί η νευρικότητα, με απώλειες κινούνται στο Λονδίνο ο FTSE (υποχωρεί κατά 0,11%) και ο DAX στη Φρανκφούρτη (βρίσκεται στο -0,80%), ενώ ενισχύεται μόνον ο γαλλικός CAC.

Ας μην ξεχνάμε και τις πιέσεις που συνεχίζονται στα περιφερειακά spreads, κάτι που δεν άλλαξε ούτε με τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΚΤ με τις αθρόες αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.

Με απώλειες άνοιξε τη συνεδρίαση και η Wall, ενώ προβληματισμένοι εμφανίζονται αναλυτές και επενδυτές από τη νέα ρήξη (;) στον γαλλογερμανικό άξονα, με το Βερολίνο να αποκλείει κάθε πιθανότητα εκτύπωσης χρήματος από την ΕΚΤ, σε αντίθεση με τις προσδοκίες του Παρισιού.

Την ίδια ώρα το ευρώ συνεχίζει τις χαμηλές του πτήσεις στα 1,3527 έναντι του δολαρίου.

πηγή: Protothema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει