Νέα αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για πόθεν έσχες από δικαστικές ενώσεις

Νέα αίτηση ακύρωσης κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας πέντε δικαστικές Ενώσεις ζητώντας  την ακύρωση των αποφάσεων για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες  από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Παράλληλα, τρεις από τις πέντε δικαστικές Ενώσεις κατέθεσαν και αίτηση αναστολής με την οποία ζητούν να «παγώσει» προσωρινά η υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει. Οι δύο Ενώσεις που δεν κατέθεσαν αιτήσεις αναστολής είναι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Οι νέες  αιτήσεις ακύρωσης των δικαστικών Ενώσεων θα συζητηθούν την 1η Μαρτίου 2019 στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο της Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Κουσούλη, με την υπ΄  αριθμ. 19/2019 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση αναστολής  που είχαν καταθέσει οι δικαστές Ενώσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των  Διοικητικών Δικαστών.

H νέα αίτηση 

Με την νέα αίτηση προσβάλλεται η από 9.1.2019 απόφαση του πρόεδρου της Βουλής για την ανασυγκρότηση της επιτροπής ελέγχου. Κατά τα λοιπά οι Ενώσεις επικαλούνται τους ίδιους λόγους  και ισχυρισμούς με την πρώτη αίτηση ακύρωσης.

Οι Ενώσεις, μεταξύ των άλλων, χαρακτηρίζουν  ασύμβατες με το Σύνταγμα αρκετές από τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για το πόθεν έσχες μετά την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε μπλοκάρει προ έτους και τον προηγούμενο νόμο για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει