Νέα απόρριψη του αιτήματος του Γιάννου Παπαντωνίου για αποφυλάκισηΓια τρίτη φορά, απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου ο οποίος κρατείται από τον περασμένο Οκτώβριο για τις «αμαρτωλές» μίζες των εξοπλιστικών.

Η πιθανότητα να υπάρχουν στο όνομα του Γιάννου Παπαντωνίου και άλλοι τραπεζικοί λογαριασμοί, άγνωστοι μέχρι στιγμής για τη Δικαιοσύνη, κρατά, όπως φαίνεται, για ακόμη έξι μήνες τον πρώην υπουργό στη φυλακή.  Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του ίδιου του πρώην υπουργού, το δικαστικό συμβούλιο απορρίπτει  το αίτημα αποφυλάκισής του, καθώς  πιθανολογεί  «τη συνέχιση του (τελεσθέντος) αδικήματος μέσω μη εισέτι γνωστών λογαριασμών που ήδη διαθέτει».

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε προφυλακιστεί μαζί με τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, στις 23 Οκτωβρίου του 2018, η οποία ωστόσο αποφυλακίστηκε τον περασμένο Μάρτιο. Η κατηγορία σε βάρος τους αφορά το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ,  από μίζες που φέρονται να δόθηκαν για τη σύμβαση εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών το 2003. 

Ο Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε σχέση με «μαύρο χρήμα» και κάθε άλλη παράνομη συναλλαγή, υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του πως χρειάστηκε να παραποιηθεί η απάντηση που είχε δώσει σε ένορκη κατάθεση του, για να «δικαιολογηθεί, η συνέχιση της «αυθαίρετης κράτησης του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Στις 18/10/2019, ανακοινώθηκε απορριπτική απόφαση των δικαστικών αρχών, για τρίτη συνεχή φορά, στο αίτημα για τον τερματισμό της αυθαίρετης προφυλάκισης μου.

Οι λόγοι που είχαν προβληθεί στις δύο προηγούμενες αποφάσεις είχαν καταρρεύσει. Τα επιχειρήματα για δήθεν δημιουργία υποδομών διαφυγής στο εξωτερικό καθώς και για δήθεν άρνηση διαβίβασης τραπεζικών στοιχείων στις ελληνικές αρχές είχαν πλήρως αποδομηθεί. Στο κείμενο της τελευταίας απόφασης εγκαταλείφθηκε ο ισχυρισμός ότι δήθεν είμαι “ύποπτος φυγής”.

Η πιθανότητα τέλεσης νέων αδικημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχτεί εφόσον δεν κατέχω σήμερα δημόσιο αξίωμα. Για να ξεπεράσει αυτό το αδιέξοδο, η νέα απορριπτική απόφαση κατέφυγε σε ένα ψέμα:  παραποίησε ένορκη κατάθεσή μου καταγεγραμμένη στην απολογία μου κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας (σελ. 962). Στην απολογία μου αναφέρονται τα εξής:

«Ερώτηση: Εκτός από τους λογαριασμούς που είναι ήδη γνωστοί στην ανάκριση, διαθέτετε οπουδήποτε στον κόσμο οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν;

Απάντηση: Εγώ, κατηγορητικά όχι, ούτε η σύζυγός μου».

Στο κείμενο της απορριπτικής απόφασης (σελ. 38 της εισαγγελικής πρότασης) η ένορκη αυτή κατάθεση παραποιήθηκε ως εξής:

«(Δεν) μπορεί να κριθεί πειστική η θέση του (κατηγορουμένου) ότι δεν γνωρίζει ή δεν θυμάται άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του». 

Το κατηγορηματικό «όχι» μεταφράστηκε σε «δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι»! 

Η απόφαση κατέληξε στο ότι ο τερματισμός της προφυλάκισης επιτρέπει «τη συνέχιση του (τελεσθέντος) αδικήματος μέσω μη εισέτι γνωστών λογαριασμών που ήδη διαθέτει».

Με την παραποίηση της ένορκης κατάθεσης κατασκευάστηκε ο μύθος της δήθεν ύπαρξης άλλων «μη εισέτι γνωστών λογαριασμών» για να “δικαιολογηθεί” η συνέχιση της προφυλάκισης»

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει