Νέα ηγεσία σε ΣτΕ και Άρειο Πάγο


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020, 15:13

Σε γυναικεία υπόθεση εξελίχθηκε η επιλογή της νέας ηγεσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Χωρίς εκπλήξεις, το υπουργικό συμβούλιο τοποθέτησε τα δύο «φαβορί» για τις θέσεις των νέων προέδρων των δύο ανώτατων δικαστηρίων. Συγκεκριμένα, νέα  πρόεδρος  του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι η κ.   Μαίρη Σαρπ και νέα πρόεδρος  του Αρείου Πάγου  η κ.  Αγγελική Αλειφεροπούλου μετά από σχετική  πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα ομόφωνα. Και οι δύο θα παραμείνουν στο δικαστικό σώμα έως την 30η Ιουνίου 2021.

Η κ.  Σάρπ  η οποία διαδέχεται τον Αθανάσιο Ράντο, ο οποίος σήμερα αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου προβλεπομένου από το Σύνταγμα ορίου ηλικίας δήλωσε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που η Ελληνική Πολιτεία με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το Υπουργικό Συμβούλιο, με επέλεξε να αναλάβω το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω το έργο των προηγουμένων Προέδρων και θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσω, με την συνεργασία όλων των δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι το Δικαστήριο θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να είναι ικανό και έτοιμο να αντιμετωπίζει τις ανάγκες κάθε εποχής και να επιλύει τις διαφορές, που κάθε φορά ανακύπτουν, αποτελεσματικά και προς το συμφέρον του Ελληνικού Λαού, στο όνομα του οποίου εκτελούνται, κατά το Σύνταγμα, οι αποφάσεις του».

  Η κ. Σάρπ  ήταν η αρχαιότερη αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και είχε προεδρεύσει σε κρίσιμες διασκέψεις, μετά μάλιστα και την αποχώρηση του παραιτηθέντος Νίκος Σακελλαρίου. Ως πρόεδρος άλλωστε  Β’ Τμήματος του ΣτΕ ξεχώριζε για τη νομική της επάρκεια και τη βαθιά γνώση των θεμάτων τα οποία εξέταζε αλλά και για την ψύχραιμη κρίση της.   Έχει προεδρεύσει στις δίκες για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (αντικατέστησε στην προεδρία της διάσκεψης τον παραιτηθέντα Νίκο Σακελλαρίου) και στη δίκη για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Άλλωστε το τμήμα που προεδρεύει μέχρι σήμερα ασχολείται με οικονομικά και φορολογικά θέματα, εκδίδοντας αποφάσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, για φοροαπαλλαγές, κ.λπ. Ακόμη, επί σειρά ετών έχει προεδρεύσει στο Μισθοδικείο και έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό αποφάσεων με τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά διαφορές αποδοχών, δικαστών, κ.λπ.

Η μέχρι σήμερα  αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου  και πρόεδρος του  Ζ΄ Ποινικού Τμήματος  Αγγελική Αλειφεροπούλου η οποία θα είναι η νέα πρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, μετά την αποχώρηση,  λόγω ορίου ηλικίας του κ.  Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, δήλωσε:. «Αποτελεί εξαιρετική τιμή και μεγάλη ευθύνη για μένα η επιλογή μου στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, ως επιστέγασμα μιας πολύχρονης θητείας σαράντα ενός ετών στην υπηρεσία απονομής της Δικαιοσύνης. Είναι αυτονόητο, ότι, συναισθανόμενη το μέγεθος της ευθύνης αυτής,  θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του αξιώματος,  που μου εμπιστεύτηκε η Πολιτεία.

Με την ευκαιρία της δήλωσης αυτής επιθυμώ να τονίσω, ότι όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί θα εργαστούμε με ευσυνειδησία και εντιμότητα για τη διασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του Κράτους Δικαίου».»


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020, 15:13

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει